В Мариупол е нанесен е удар по сградата на училището по изкуства, което е служило за убежище на около 400 души, предимно жени, деца и възрастни хора. Според съобщението на местните власти атаката е била проведена вчера, 19 март, сградата е разрушена, а цивилни все още се намират под развалините. Информацията за броя на жертвите е в процес на уточняване", се казва в изявление на градския съвет, цитирано от BBC.

Училището се намира в квартал "Левия бряг", за който информацията беше, че вече е превзет от руските сили.

Едно от основните събития във войната тази седмица беше обстрелът и фактическото разрушаване на сградата на Драматичния театър в Мариупол, където се криеха стотици цивилни. Украйна обвини Русия за това, а руските военни заявиха, че става дума за провокация от страна на батальона "Азов", чиито бойци са взривили бомбардираната от тях сграда.

Информацията за атаката от вчера не присъства в сутрешните сводки нито на украинските, нито на руските военни, а западните агенции подчертават изрично, че данните не могат да бъдат потвърдени. Властите на самопровъзгласилата се република Донецк съобщиха за 550 евакуирани през вчерашния ден.

Руските военни готвят настъпление срещу Киев, Мариупол остава под блокада

Руските военни готвят настъпление срещу Киев, Мариупол остава под блокада

Няма промени по фронтовете

Новините от Мариупол от вчера гласяха, че по улиците на обсадения от две седмици град се водят ожесточени боеве. Водеха се боеве и за територията на завода "Азовстал" - огромен стоманодобивен завод, който се намира между квартал "Левия бряг" на Мариупол и центъра на града. Между него и центъра се намира река Калмиус.

Вчера Генералният щаб призна, че Украйна напълно е загубила достъпа до Азовско море.

Ситуацията в Мариупол, както и в Суми и Харков, с огромните разрушения и блокираните дни наред граждани без достъп до хуманитарни помощи, както и провалени хуманитарни коридори предизвика възмущение в западния свят. 

Неприемливо в 21-ви век: ООН за руската обсада на Мариупол, Харков и Суми

Неприемливо в 21-ви век: ООН за руската обсада на Мариупол, Харков и Суми

Помощта е много важна не само във физически, но и в психологически план

В доклада на Генералния щаб на Украйна от тази сутрин отново заявява, че по фронтовете няма съществена промяна, но очакват руско настъпление спрямо Киев. В събота руската армия не е атакувала в почти нито една посока с изключение на Изюм, ключов град между Харков и Славянск. В доклада на украинските военновъздушни сили се твърди, че в събота руското присъствие във въздуха е било значително намалено. 

И тази сутрин украинската армия съобщи на страницата си във Facebook за смъртта на заместник-командира на Черноморския флот капитан I ранг Андрий Палия, без обаче да посочва доказателства. Няма потвърждение и от руска страна.

Основната информация от говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков гласи за елиминирани над 100 оеннослужещи и чуждестранни наемници са били убити в украински център за обучение край Житомир.

Защо Русия обстрелва на изгрев слънце?

Защо Русия обстрелва на изгрев слънце?

Текстът на една съветска песен от 1941 г. е повторен изцяло от Владимир Путин