Двадесет и втори юни,

точно в четири часа,

бомбардираха Киев -

казаха ни, че войната е започнала

Текстът на тази съветска песен от 1941 г. за нацисткото нахлуване в Съветския съюз, е повторен изцяло от Владимир Путин по време на собствената му атака срещу Украйна.

Въпреки че историческите документи сочат, че бомбардировката на Киев през 1941 г. всъщност е станала около 7 часа сутринта, в легендарната песен се говори за "четири часа".

Осемдесет години след германските бомбардировки първите руски ракети паднаха в Киев около четири или пет часа сутринта на 24 февруари 2022 г., пише BBC.

Оттогава насам Русия неколкократно прибягва до обстрел и въздушни удари по украински градове именно в ранните сутрешни часове, въпреки че обстрел е имало и по друго време на деня.

Но в различни дни в 5 часа сутринта руските войски обстрелват полигона "Яворов" край Лвов, телевизионната кула край Ровно, жилищна сграда в "Оболон" в Киев и много други цели. При всеки от тези удари са убити хора. И този петък, 18 март, около 06:30 ч., руски ракети поразяват Лвовския авиоремонтен завод.

Руските военни готвят настъпление срещу Киев, Мариупол остава под блокада

Руските военни готвят настъпление срещу Киев, Мариупол остава под блокада

Няма промени по фронтовете

Защо Русия обстрелва в зори?

Първата причина: изненада

През първия ден от инвазията руските войски се опитват да напреднат колкото е възможно повече веднага след ракетните удари във всички посоки - от Полесието до Херсонската област.

BBC разговаря с Павел Лакийчук, пенсиониран военен моряк, който сега ръководи проекти в областта на сигурността в Глобалистичния център "Стратегия XXI". Според военната история и класическата теория на военното изкуство започването на инвазия рано сутринта дава повече време за активни действия в първия, решаващ ден на инвазията.

Също според теорията на съвременната война преди нахлуването на сухопътните сили се извършва масиран ракетен и въздушен удар. Целта му е да унищожи военното командване и контрол, системата за противовъздушна отбрана и да спечели надмощие в небето като незаменим елемент от успешната сухопътна операция. Една въздушна операция може да продължи от няколко часа до няколко дни, добавя Павел Лакийчук.

Според него обаче руските войски не са успели да планират и осъществят достатъчно ефективно първия си масиран ракетен и въздушен удар.

Въпреки това Кремъл не се отказва от тактиката на сутрешните удари.

Втора причина: жертви

"Войната започна на разсъмване, за да убие още хора. Родителите спяха, децата им спяха, когато започнаха да бомбардират Киев" - това е вторият куплет на споменатата песен за началото на войната в СССР.

Сутрешните удари наистина могат да доведат до повече жертви, тъй като по това време хората спят и са най-малко подготвени за опасността.

Това се отнася и за военните, които най-вероятно са в препълнени казарми в 5 часа сутринта. Така се случи на полигона в Яворов, където загинаха 35 души, а над сто бяха ранени.

Преди това Яворов не е бил обстрелван, така че в това отношение те бяха спокойни. Освен това в казармите има много уморени хора и спящи хора, които просто не слизат в бомбоубежищата по време на въздушна атака.

Краят на нощта е един от най-трудните моменти от денонощието за противовъздушната отбрана - тогава дежурните постове на противовъздушната отбрана са най-изтощени, именно от 4 до 6 сутринта дежурството се нарича на жаргон "кучешка вахта".

Третата причина: символизъм

"Нощните ракетни нападения могат да имат много практически обяснения. Павел Лакийчук обяснява, че според вечерните разузнавателни доклади щабът определя нови приоритетните цели, след което следват верига от решения, която отнема от 3 до 6 часа, и така началото на обстрела е между 4-6 часа сутринта. Но Лакийчук е убеден, че основен елемент в решението за атаките по разсъмване е психологически и е насочен към цивилното населението - украинците трябва да се ослушват и да очакват цяла нощ нов обстрел, нови разрушения, нови жертви. Така искат да ги сломят, да потиснат волята им за съпротива.

Лакийчук припомня пристрастието на руския президент към символичните жестове: "Символиката е много важна за Путин и неговите генерали - затова и за Киев - точно в 4 часа.

Руските власти и Владимир Путин неведнъж са били подозирани в склонност към "символични действия" или "нумерология" по време на военни действия. Нахлуването в Грузия, например, започна на 8.08.2008 г.

А проникването на руски редовни батальонно-тактически групи в Донбас, които впоследствие обкръжиха украинските сили край Иловайск през 2014 г. стана през нощта на 24 август - Деня на независимостта на Украйна.

Празник по време на война*

Празник по време на война*

Основната задача на събитието беше да се опита да покаже ентусиазъм и да приветства сред широките маси действията на Владимир Путин

Сегашният знак Z върху оборудването от Западния военен окръг на Русия също се смята от мнозина за символичен.

Какво следва?

Русия вероятно ще продължи да обстрелва сутринта.

Според Павел Лакийчук руснаците са разчитали по-скоро на психологическия ефект и че украинците ще се пречупят веднага. Това не се получи. Сега те са принудени да проведат въздушна операция в условията на активна и нарастваща опозиция. Стратегическата им цел на този етап е да сплашат населението, да дезорганизират държавната администрация и да "наложат мир". Те не знаят как да се бият по друг начин - спомнете си Чечня, Грузия, Сирия", посочва Павел Лакийчук.

"В допълнение към ударите по граждански правителствени обекти руснаците със закъснение се опитват да унищожат въздушните сили на Украйна и най-вече системата за управление противовъздушната отбрана, мрежата от летища, складовете за гориво и боеприпаси. Те се насочват към важни промишлени обекти и отбранителни предприятия.

Това означава, че Русия все още се опитва да използва интегрирано своята "дълга ръка" - въздушни и ракетни удари, както и артилерия с голям обсег на действие. "Основната цел обаче е да се потисне волята на украинците за съпротива", казва Павел Лакийчук.

Според него ракетните им войски в действителност са много неефективни: около 40% от изстреляните ракети не достигат целта си, летят "в бялото небе" или изобщо не се изстрелват. Други 30% са парирани от противовъздушната отбрана на Украйна, която все още действа. Поради това само около 30% от тях достигат до местоназначението си. А и това не е сигурно.

Един от последните куплети на съветската песен от 1941 г. гласи:

Борбата за столицата приключи,

германците побързаха да избягат.

Те хвърлиха танкове, мини, няколко хиляди войници

Предвид хода на настоящата война в Украйна и неуспешните опити на руснаците да превземат украинската столица, думите на старата песен придобиват нова символика, и то вече не за "германците". А тази символика едва ли ще се хареса на Владимир Путин.

Русия е използвала хиперзвукови ракети в Украйна

Русия е използвала хиперзвукови ракети в Украйна

Украйна съобщи за още един убит руски генерал