На 23-ия ден от нахлуването в Украйна в Москва се проведе митинг-концерт "Кримска пролет" по случай осмата годишнина от анексирането на Крим, на който присъства и президентът Владимир Путин. Това беше първата му публична поява след 22 февруари, когато Русия призна независимостта на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, а два дни по-късно започна и военна офанзива в Украйна.

Както стана традиция за подобни чествания, за президента беше подготвено подходящо обществено място - олимпийският стадион "Лужники". Според BBC зрителите са били събрани в центъра на града за концерта.

Близък до Кремъл източник, пожелал анонимност поради съображения за сигурност, определи празненствата като "абсурдни на фона на кръвопролитията".

С първата си публична изява Владимир Путин отново се опита да демонстрира нуждата и да спечели обществена подкрепа за решението си, беше внезапно прекъсната от неразбираеми технически проблеми

Руската служба на BBC разговаря с хора, които са присъствали на събитието, много от тях - държавни служители, представители на местната власт и студенти. Руски медии съобщават, че много зрители са били докарани с автобуси от Московска област за митинга-концерт. Има журналисти, които дори не са били допуснати до стадиона.

Въпреки че до последно Кремъл не беше потвърдил участието на Владимир Путин той все пак пристигна, а речта му бе доста кратка - не повече от 15 минути - и, по неизвестни и досега причини, беше прекъсната по средата. BBC изследва момента на прекъсването, когато телевизиите започнаха да излъчват песен.

Изданието "Агенция" съобщава, че предаването е било прекъснато, след като Владимир Путин е казал: "Най-доброто доказателство за това е начинът, по който нашите момчета се сражават, начинът, по който нашите момчета действат в тази военна операция", което е било последвано от подсвиркване. В предаването наистина се чува свирене, но естеството му не може да се определи със сигурност.

Руската служба на BBC помоли почти две дузини участници в митинга-концерт, които публикуваха снимки от "Лужники" в профилите си в социалните мрежи, да споделят впечатленията си от организацията, реакциите на хората на речта на Владимир Путин и дали е имало свирене по време на речта му. Само един от запитаните е отговорил. "Всичко беше страхотно! Чудесен митинг-концерт!!!" - пише момиче на име Татяна в отговор.

Снимка 567457

Източник: EPA/БГНЕС

Смисълът на демонстрацията

Близък до Кремъл източник, пожелал анонимност поради съображения за сигурност, определи празненствата като "абсурдни на фона на кръвопролитията".

Но според него това е необходимо за Кремъл и лично за Владимир Путин по редица причини.

"Първо, за да получи емоционален стимул самият Путин. Второ, за да коригира усещането си за дълбока обществена самота. Трето, да окаже психологически натиск върху критиците на операцията. Четвърто, да се увеличи обществената и организационната ангажираност на служителите в ситуация на относителна обществена пасивност", смята той.

Алексей Чеснаков, бивш служител на президентската администрация, а сега прокремълски политически анализатор, заявява в канала си в Telegram, че събитието е било много успешно и ефективно за Путин - според него то е показало "успешно обединение около знамето".

"Путин знае как успешно да съчетава видовете политическо лидерство. В подходящия момент той действа като лидер-носител, който е способен да мобилизира и обедини хората около себе си. Неведнъж тази способност му е позволявала да постигне желания резултат. В речите му в този формат се появяват все повече морални и ценностни измерения. И позоваването на Писанието в този контекст е много подходящо", пише Чеснаков.

Путин потвърди мотива за "геноцид" и денацификацията като цел за започване на военната операция в Донбас и Украйна", а в речта си споменава също и Свещеното писание и "героичните действия" на руската армия.

Основната задача на събитието беше да се опита да покаже ентусиазъм и да приветства сред широките маси действията на Владимир Путин на принципа "който не е с нас, е против нас", казва и Андрей Колесников, експерт от московския център "Карнеги".

Това е стандартно мероприятие на Путин, което има за цел да покаже на населението на страната, че е по-добре да се присъедини към тази гигантска тълпа. Целта на това събитие е да покаже, че хората са доволни от автократа и всички го приветстват - това е характерно дори не толкова за авторитарен, колкото за тоталитарен режим.

"Путин надмина себе си. Той се позова на Свещеното писание - мобилизиращ фактор, опита се да покаже, че Русия е на страната на доброто и е ангажирана със свята кауза. А фактът, че Украйна и милиони бежанци са унищожени, се освещава с цитати от Библията и Конституцията. Цинизъм и пренебрежение. Колкото по-груби и откровени са лъжите и колкото по-инсценирано е самото действие - толкова по-добре", обобщава експертът от Карнеги.

* Заглавието е на редакцията на news.bg, а "Пир по време на чума"е едноактна пиеса на Пушкин, 1830 г.

Снимка 567458

Източник: EPA/БГНЕС