Въоръжените сили на Руската федерация са унищожили голям подземен склад за ракети и авиационни боеприпаси на украинските войски в село Делятин, Ивано-Франковска област, използвайки авиационния ракетен комплекс "Кинжал" с хиперзвукови аеробалистични ракети. Това съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Руските въоръжени сили са унищожили около 200 безпилотни летателни апарата и над 1400 танка и други бронирани машини от началото на военните действия в Украйна, каза генерал-майорът.

"Общо от началото на специалната военна операция са унищожени 196 украински безпилотни летателни апарати, 1438 танка и други бойни бронирани машини, 145 реактивни системи за залпов огън, 556 полеви артилерийски оръдия и минохвъргачки, както и 1237 единици специални военни превозни средства", каза той.

Междувременно към 06:00 часа на 19 март, според Министерството на отбраната на Украйна, украинските военни през изминалото денонощие са свалили два самолета, три хеликоптера, три безпилотни летателни апарата, както и четири крилати ракети, предава УНИАН.

От украинското министерство заявиха, че са "унищожили руския генерал-лейтенант Андрей Мордвичеев и няколко колони с техника на окупаторите в Николаевска и Сумска област."

Кметът на град Запорожие Анатолий Куртиев заяви, че в града е наложен полицейски час от 14:00 часа днес до ранните часове на понеделник. Градът се превърна във важен транзитен пункт за част от 35-те хиляди души, които се смята, че са избягали от обсадения град Мариупол на Азовско море.

Британското разузнаване заяви, че руските войски са затруднени от релефа и остават до голяма степен зависими от пътната мрежа и демонстрират нежелание да провеждат маневри извън нея. Поради това разрушаването на мостовете значително е забавило напредването им.

Руската инвазия буксува по всички фронтове, отчита британското разузнаване

Руската инвазия буксува по всички фронтове, отчита британското разузнаване

Руснаците понасят тежки загуби и постигат минимален напредък по суша, море и въздух

Освен това според британското разузнаване Русия не е успяла да поеме контрола над въздушното пространство на Украйна, така че самолетите й са силно ограничени в действията си.

Тъй според британците руските сили не са постигнали първоначалните си цели, те са променили стратегията си, като ще се опитат да изтощят въоръжените сили на Украйна и всички украинци. Най-вероятно бомбардировките на мирни градове ще се засилят, което ще доведе до увеличаване на броя на жертвите и засилване на хуманитарната криза, пише УНИАН.

Войната е направила от 23% от украинците бежанци

Войната е направила от 23% от украинците бежанци

Критични точки остават Мариупол, Николаев, Херсон

Досега украинските военни съобщиха за смъртта на трима руски генерали

В четвъртък бе съобщено, че е убит генерал-майор Олег Митяев. По-рано Митяев командваше 201-а военна база в Таджикистан, а след това беше заместник-командващ руските войски в Сирия.

В началото на март беше съобщено, че при бойните действия в Украйна е убит заместник-командващият 41-а общовойскова армия от Централния военен окръг на Русия генерал-майор Андрей Суховецки, по-късно се появи и новината за гибелта на генерал-майор Виталий Герасимов.

Украинското министерство на отбраната съобщи, че е загубило "временно" достъпа си до Азовско море, тъй като нахлуващите руски сили са затегнали хватката си около голямото пристанище Мариупол, предаде "Ройтерс".

Украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение през нощта заяви че е "дошло времето за мирни преговори". Той  предупреди, че в противен случай "ще са необходими поколения, за да може Русия да се възстанови от загубите, понесени по време на войната".

"Строг полицейски режим" в окупираните райони

"Строг полицейски режим" в окупираните райони

Това показва изследване на американски мозъчен тръст

Външният министър на Великобритания Лиз Тръс в интервю за британския вестник "Таймс" предупреди, че мирните преговори между Украйна и Русия може да се използват като "димна завеса" от Кремъл за прегрупиране на войските за нова офанзива.

Лиз Тръс каза, че от президента Володимир Зеленски зависи как страната му ще подходи към мирните преговори.