Отказът на руските войски да отворят хуманитарни коридори към обсадените украински градове пречи на помощта да достигне до тях и лишава стотици хиляди жени и деца от храна и надежда.

Думите са на координатора на Световната продоволствена програма на ООН Якоб Керн.

Керн е работил в Сирия в продължение на три години и казва, че тактиката на руските войски в Украйна е много сходна с обсадата на сирийските градове, макар и в Сирия мащабът на трагедията е бил много по-голям.

"Това е неприемливо в 21-ви век", цитира BBC думите на координатора на ООН.

"Преди два дни конвой от няколко камиона стигна до Суми с храна за 3000 души за няколко дни, но това не е достатъчно. Днес се нуждаем от ежедневни конвои, за да осигурим основни хранителни продукти на половин милион, един милион души. Това изисква почти денонощни постоянни хуманитарни коридори до тези градове", обяснява Керн.

Световната продоволствена програма е готова да раздаде ориз, макаронени изделия и консерви на три милиона украинци, но не може да намери шофьори, които да закарат всичко това в обсадените Харков и Суми, а още по-малко в Мариупол, който е обграден и обстрелван денонощно от руските сили.

Припомняйки сирийския опит, Керн казва, че помощта е много важна не само във физически, но и в психологически план - "важно е да доставим поне малко, за да знаят хората, че не са забравени, че не са изоставени".

Комендантски час в Запорожие, боеве по улиците на Мариупол

Комендантски час в Запорожие, боеве по улиците на Мариупол

Промяна на руската тактика - компенсират с ракети сухопътния си неуспех