Руската армия съобщи, че десантният й кораб "Орск" е акостирал в пристанището на окупирания украински град Бердянск, на 70 км северозападно от Мариупол, съобщава "Ройтерс".

Като част от "специалната военна операция"(както я наричат в Русия), която Москва започна преди близо месец, руската армия успя да завладее почти цялата украинска крайбрежна ивица на Азовско море с изключение на град Мариупол, който отказва да се предаде.

Руската военна телевизия "Звезда" посочва, че пристанището в Бердянск е от голямо стратегическо значение.

Сега на южния фланг на специалната операция по всяко време може да бъде доставено всичко необходимо, включително оборудване и боеприпаси, пише медията.

ЕС осъди "масивното военно престъпление" на Русия в Мариупол

ЕС осъди "масивното военно престъпление" на Русия в Мариупол

Безразборните бомбардировки опустошават града и убиват всички, предупреди Борел

По информация на "Звезда" в операцията участват 10 десантни кораба, като всеки от тях може да пренася до 20 танка или до 40 бронетранспортьора.

Тази нощ Украйна отхвърли ултиматума, поставен от Русия, градът да се предаде. Хуманитарната ситуация от дни там вече е критична и множество международни организации призоваха Русия да даде възможност да жителите да се доставят храна и лекарства.

В последните дни информацията от Мариупол е изключително оскъдна, като се знае че боевете се водят по улиците на града. А руската армия изключително интензифицира въздушния обстрел. Ожесточени боеве се водеха и на територията на завода "Азовстал" - огромен стоманодобивен завод, който се намира между квартал "Левия бряг" на Мариупол, за който вече се съобщава, че е превзет от руската армия, и центъра на града.

Генералният щаб призна, че Украйна напълно е загубила достъпа до Азовско море.

Гръцки консул, напуснал Мариупол, вижда там вече Алепо и Сталинград

Гръцки консул, напуснал Мариупол, вижда там вече Алепо и Сталинград

Мариупол е напълно разрушен, както вече бе съобщено за Волноваха