Русия извършва "масивно военно престъпление" с атаката си срещу южния украински пристанищен град Мариупол, който беше обсаден от седмици. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, цитиран от Радио "Свободна Европа".

"Това, което се случва сега в Мариупол, е масивно военно престъпление. Безразборните бомбардировки опустошават града и убиват всички", отсече той в началото на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел.

27-членният блок ще обсъди възможни нови санкции срещу Русия, включително ембарго върху петрола и евентуално изключване на още руски банки от международната система за банкови разплащания SWIFT.

Гръцки консул, напуснал Мариупол, вижда там вече Алепо и Сталинград

Гръцки консул, напуснал Мариупол, вижда там вече Алепо и Сталинград

Мариупол е напълно разрушен, както вече бе съобщено за Волноваха

Тази нощ Украйна отхвърли ултиматума, поставен от Русия, градът да се предаде. Хуманитарната ситуация от дни там вече е критична и множество международни организации призоваха Русия да даде възможност да жителите да се доставят храна и лекарства.

В последните дни информацията от Мариупол е изключително оскъдна, като се знае че боевете се водят по улиците на града. А руската армия изключително интензифицира въздушния обстрел. Ожесточени боеве се водеха и на територията на завода "Азовстал" - огромен стоманодобивен завод, който се намира между квартал "Левия бряг" на Мариупол, за който вече се съобщава, че е превзет от руската армия, и центъра на града.

Генералният щаб призна, че Украйна напълно е загубила достъпа до Азовско море.

Атаката по Драматичния театър в Мариупол шокира света, а няколко дни по-късно местните власти съобщиха и за атака по друго убежище на цивилни жители - по специализираното училище по изкуства.

Украйна отказа да предаде Мариупол на Русия

Украйна отказа да предаде Мариупол на Русия

Общо 7295 души са били евакуирани от украинските градове по хуманитарни коридори в неделя