Гръцкият консул, напуснал последен обсадения град Мариупол, Манолис Андрулакис сравни разрушенията в града със Сталинград и Алепо.

Според гръцкото външно министерство Андрулакис е последният дипломат от ЕС, напуснал Мариупол, който е под пълна блокада от почти три седмици. Вчера той е пристигнал в Атина и призова всички да се присъединят към искането за прекратяване на огъня.

"Това, което видях, се надявам никой никога да не види. Мариупол ще се присъедини към списъка на напълно разрушените от войната градове", каза дипломатът.

"В момента жителите на Мариупол са зашеметени, заслепени и напълно безпомощни", каза дипломатът. В рамките на 24 часа цялата инфраструктура на града е разрушена, всичко е бомбардирано - електричество, водоснабдяване, комуникации.

Украинският президент Володимир Зеленски определи обстрела и бомбардировките на Мариупол като военно престъпление.

Украйна отказа да предаде Мариупол на Русия

Украйна отказа да предаде Мариупол на Русия

Общо 7295 души са били евакуирани от украинските градове по хуманитарни коридори в неделя

Откакто Русия започна да нанася удари по Мариупол, са убити най-малко десет етнически гърци, а няколко са ранени. Повече от 150 гръцки граждани са евакуирани от региона, съобщи гръцкото външно министерство. Мариупол е град с традиционно голяма общност от етнически гърци. Преди войната населението на града е било около 400 000 души, макар че в момента Русия твърди, че там се намират около 130 000 души. 

Тази нощ Украйна отхвърли ултиматума, поставен от Русия, градът да се предаде. Хуманитарната ситуация от дни там вече е критична и множество международни организации призоваха Русия да даде възможност да жителите да се доставят храна и лекарства.

Неприемливо в 21-ви век: ООН за руската обсада на Мариупол, Харков и Суми

Неприемливо в 21-ви век: ООН за руската обсада на Мариупол, Харков и Суми

Помощта е много важна не само във физически, но и в психологически план

В последните дни информацията от Мариупол е изключително оскъдна, като се знае че боевете се водят по улиците на града. А руската армия изключително интензифицира въздушния обстрел. Ожесточени боеве се водеха и на територията на завода "Азовстал" - огромен стоманодобивен завод, който се намира между квартал "Левия бряг" на Мариупол, за който вече се съобщава, че е превзет от руската армия, и центъра на града.

Генералният щаб призна, че Украйна напълно е загубила достъпа до Азовско море.

Атаката по Драматичния театър в Мариупол шокира света, а няколко дена по-късно местните власти съобщиха и за атака по друго убежище на цивилни жители - по специализираното училище по изкуства.