Помощник на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко каза в петък, че обсаденият град в южната част на Украйна остава недостъпен за всеки, който се опитва да влезе, и е "много опасен" за всеки, който се опитва да го напусне, цитира думите му Ройтерс.

Андрюшченко добави, че руските сили не са допуснали дори и най-малкото количество хуманитарни доставки да достигнат до хванатите в капан жители, като ясно заяви, че планираният "хуманитарен коридор" не е бил отворен.

Десетки хиляди цивилни са хванати в капан в бомбардирания град от седмици и при недостиг на храна, вода и други основни стоки.

"Градът остава затворен за влизане и е много опасен за излизане с личен транспорт", написа той в Telegram.

Конвой от автобуси, който тръгна към Мариупол в четвъртък, все още не е достигнал до целта си, съобщиха украински власти в четвъртък вечерта.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук написа в онлайн публикация късно в четвъртък, че ще бъдат положени нови усилия "да се прокара хуманитарен коридор до Мариупол, за да не остават нашите хора сами".

Зеленски: Русия готви мощни удари срещу Донбас, при Мариупол и Харков

Зеленски: Русия готви мощни удари срещу Донбас, при Мариупол и Харков

Много е важно всички да проявяват сдържаност

В публикация във Facebook генералният щаб заяви в четвъртък, че украинските сили все още държат Мариупол, стратегически град на Азовско море, който свързва жизненоважен коридор между подкрепяните от Русия сепаратистки сили в Източна Украйна и анексирания от Русия полуостров Крим.

Кметството на Мариупол изчислява, че при обсадата на града са убити около 5000 цивилни. Кметът определи по-рано тази седмица броя на мирните жители, останали все още в града "до 170 000 души".

Многократните опити за организиране на хуманитарни коридори до там се провалят, като всяка страна обвинява другата за това. Русия отрича да атакува цивилни при нападението си срещу Украйна, което започна на 24 февруари.

Русия отваря хуманитарен коридор за евакуация от Мариупол

Русия отваря хуманитарен коридор за евакуация от Мариупол

Настоява операцията да се извърши с помощта на ООН и Червения кръст