Говорителят на турския президент Ибрахим Калин заяви в петък, че Анкара не възнамерява да "изгори всички мостове" с Русия и няма да се присъедини към санкциите срещу Москва в резултат на конфликта в Украйна.

Пред TRT Haber Ибрахим Калин също така заяви, че Европейският съюз няма да може да прекрати напълно зависимостта си от руската енергия през следващите десет години, въпреки че планира да направи това в рамките на две години на фона на руската намеса в Украйна.

Турция се надява на нова среща Русия-Украйна, Москва е съгласна, но с условие

Турция се надява на нова среща Русия-Украйна, Москва е съгласна, но с условие

Преговорите да са по същество, настоява Кремъл

Служителят отбеляза, че едно от възможните алтернативни енергийни решения за Европа би могло да бъде разширяването на Трансанадолския газопровод, по който се доставя азербайджански газ за Европа.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, в който подчертал, че е важно да се запази здравият разум в позициите на страните и да се продължи диалогът.

По време на разговора двамата президенти са обсъдили резултатите от неотдавнашните преговори между украинската и руската делегация в Истанбул, съобщи в. "Хюриет". Ердоган казал на Путин, че положителната и конструктивна среща между руската и украинската делегация "дава надежда за мир".

Ердоган е обсъдил със Зеленски преговорите за Украйна

Ердоган е обсъдил със Зеленски преговорите за Украйна

Турция се надява да организира преговори между Путин и Зеленски

Ердоган заявил, че страната му възнамерява да увенчае усилията си за мир със сближаване между украинския президент Владимир Зеленски и руския президент Владимир Путин.

Трябва да се отбележи, че Турция, която играе ключова роля в посредничеството между двете страни от началото на украинско-руската война, продължава да поддържа контакти и с двете страни.

Във вторник в Истанбул се проведоха преговори лице в лице между делегациите на Москва и Киев. След срещата ръководителят на руската делегация Владимир Медински каза, че Руската федерация е получила писмени предложения от Украйна за споразумение между страните.

Той добави, че след разглеждане на тези инициативи Москва ще направи контрапредложения. Освен това, посочи политикът, Москва прави "две стъпки към" Киев и предлага среща на президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски да се проведе по-рано от планираното - едновременно с парафирането на мирен договор на ниво външни министерства.