Турция работи за среща на външните министри на Украйна и Русия за разговори, след като беше домакин на мирните преговори в Истанбул тази седмица. Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи подобна среща може да се състои в рамките на две седмици.

Тази седмица преговарящите от Киев и Москва проведоха първите преговори лице в лице от повече от две седмици насам в Истанбул. По време на тях Украйна представи писмени предложения за прекратяване на руската инвазия.

Пред телевизия ТРТ Хабер Чавушоглу заяви, че Турция все още не е видяла пълното изпълнение на решенията от преговорите в Истанбул, включително изтеглянето на руските сили от някои райони. Той обаче подчерта, че е постигнат значителен напредък.

Песков каза, че Москва не отбелязва сериозни пробиви в преговорите с Киев

Песков каза, че Москва не отбелязва сериозни пробиви в преговорите с Киев

Това контрастира с оптимизма от вчера

От своя страна руското външно министерство съобщи, че Москва няма да откаже среща между външния министър Сергей Лавров и украинския му колега Дмитро Кулеба. Ведомството обаче уточни, че всички разговори между двете страни ще трябва да бъдат по същество.

На преговорите в Истанбул Украйна предложи да приеме неутрален статут в замяна на гаранции за сигурност.

Предложенията ще включват също 15-годишен период на консултации относно статута на анексирания Крим, като те могат да влязат в сила само в случай на пълно прекратяване на огъня.

Появи се пълен списък с предложенията за мирен план на Киев

Появи се пълен списък с предложенията за мирен план на Киев

Включва 10 предложения като основното е постоянен неутралитет