Журналистът на "Медуза" Фарида Рустамова получи списък с писмените предложения, които украинските преговарящи представиха на руските си колеги в Истанбул на 29 март 2022 г.

Русия и Украйна не са се съгласили с тези мерки, но Москва казва, че ще проучи и обсъди идеите.

Водещият преговарящ на Русия, съветникът на Кремъл Владимир Медински, обобщи някои от тези предложения пред журналисти във вторник, докато Рустамова е получила достъп до текста на комюникето.

"Медуза" представя предложенията на Украйна по-долу. Основното предложение на Киев към Русия е "постоянен неутралитет".

Пробив в преговорите: Украйна предлага неутралитет, Русия намалява военните действия
Обновена

Пробив в преговорите: Украйна предлага неутралитет, Русия намалява военните действия

Киев настоява среща Путин-Зеленски, Москва обещава стъпки към деескалация на конфликта

Предложение 1: Украйна се провъзгласява за неутрална държава, като обещава да остане необвързана с каквито и да било блокове и да се въздържа от разработване на ядрени оръжия - в замяна на международно правни гаранции. Възможните държави-гаранти включват Русия, Великобритания, Китай, Съединените щати, Франция, Турция, Германия, Канада, Италия, Полша и Израел, а други държави също биха били добре дошли да се присъединят към договора.

Предложение 2: Тези международни гаранции за сигурност за Украйна няма да се отнасят до Крим, Севастопол или определени райони на Донбас. Страните по споразумението ще трябва да определят границите на тези региони или да се споразумеят, че всяка страна разбира тези граници по различен начин.

Предложение 3: Украйна обещава да не се присъединява към никакви военни коалиции и да не приема чуждестранни военни бази или контингенти от войски. Всякакви международни военни учения биха били възможни само със съгласието на държавите-гаранти. От своя страна тези поръчители потвърждават намерението си да насърчават членството на Украйна в Европейския съюз.

Предложение 4: Украйна и държавите-гаранти се съгласяват, че (в случай на агресия, всякакво въоръжено нападение срещу Украйна или каквато и да е военна операция срещу Украйна) всяка от държавите-гаранти, след спешни и незабавни взаимни консултации (които трябва да се проведат в рамките на три дни) относно упражняването на правото на индивидуална или колективна самоотбрана (както е признато от член 51 от Устава на ООН) ще предостави (в отговор на и въз основа на официален призив от Украйна) помощ на Украйна, като постоянно неутрална държава под атака. Тази помощ ще бъде улеснена чрез незабавно изпълнение на такива индивидуални или съвместни действия, които може да са необходими, включително затваряне на въздушното пространство на Украйна, предоставяне на необходимото оръжие, използване на въоръжена сила с цел възстановяване и след това поддържане на сигурността на Украйна като постоянно неутрално състояние.

Предложение 5: Всяко такова въоръжено нападение (въобще всяка военна операция) и всички предприети в резултат на това мерки ще бъдат докладвани незабавно на Съвета за сигурност на ООН. Такива мерки ще престанат, когато Съветът за сигурност на ООН вземе необходимите мерки за възстановяване и поддържане на международния мир и сигурност.

Предложение 6: Прилагане на защита срещу възможни провокации, споразумението ще регулира механизма за изпълнение на гаранциите за сигурност на Украйна въз основа на резултатите от консултациите между Украйна и държавите-гаранти.

Предложение 7: Договорът се прилага временно от датата на подписването му от Украйна и всички или повечето държави-гаранти. Договорът влиза в сила след (1) постоянен неутрален статут на Украйна е одобрен на национален референдум, (2) въвеждането на съответните изменения в Конституцията на Украйна и (3) ратификация в парламентите на Украйна и държавите-гаранти.

Предложение 8: Желанието на страните да разрешат въпроси, свързани с Крим и Севастопол, се ангажират с двустранни преговори между Украйна и Русия за период от 15 години. Украйна и Русия също се ангажират да не решават тези въпроси с военни средства и да продължат усилията си за дипломатическо разрешаване.

Предложение 9: Страните ще продължат консултациите (с участието на други държави-гаранти) за подготовка и съгласуване на разпоредбите на Договора за гаранции за сигурност за Украйна, условията за прекратяване на огъня, изтеглянето на войски и други паравоенни формирования, както и отварянето и непрекъснато осигуряване на безопасно функциониращи хуманитарни коридори, както и обмен на мъртви тела и освобождаване на военнопленници и интернирани цивилни лица.

Предложение 10: Страните считат за възможно провеждането на среща между президентите на Украйна и Русия с цел подписване на договор и/или приемане на политически решения по други оставащи нерешени въпроси.

Украйна: Мирен договор само след пълно изтегляне на Русия

Украйна: Мирен договор само след пълно изтегляне на Русия

За Донбас изобщо не било разговаряно