Подписването на мирен договор с Русия е възможно при пълно изтегляне на руските войски от територията на Украйна, която тя контролираше към 23 февруари, заяви в интервю за РБК-Украйна ръководителят на украинската делегация на преговорите с Русия Давид Арахамия.

"Когато стигнем до условното подписване на договора или момента, в който той вече може да бъде сериозно обсъден, те ще трябва напълно да се изтеглят. И тогава ние ще седнем да го подпишем, одобрим или парафираме. За да обезпечим работещо подписване на този документ ," каза той.

Арахамия нарече проблема с неконтролираните територии в Донбас "най-трудният в преговорите" - той дори не е бил обсъждан досега.

Той също така подчерта, че руските войски ще трябва да напуснат всички окупирани от тях територии, включително южната част на Херсонска област - така наречения "коридор" към Крим.

"Работим по решение за всеки въпрос поотделно, но можем да подпишем само нещо като цяло и в комплекс. Ако това не е така, тогава целият разговор губи смисъл. Те също подкрепиха тази позиция и решиха че да, така ще действаме", обясни Арахамия.

Зеленски: Оптимистичните думи не заглушават взривовете на руските снаряди

Зеленски: Оптимистичните думи не заглушават взривовете на руските снаряди

Никой да не се подвежда по изявленията на Москва, призовава президентът на Украйна

На 29 март в Истанбул се проведе първият кръг от преговори между делегациите на Украйна и Руската федерация. Украйна предлага да подпише международен договор за нова система от гаранции за нейната сигурност. Председателят на фракцията "Слуга на народа" в украинския парламент, а сега ръководител на украинската делегация на преговорите с Русия, Давид Арахамия, каза, че официалният Киев вече вижда страните от Съвета за сигурност на ООН сред поръчителите, включително Русия , САЩ, Великобритания, Китай, Франция, а също и Турция, Германия, Канада, Италия, Полша и Израел.

Дипломатът Александър Чалий, който ръководи правния екип в украинската делегация в преговорите с Русия, каза, че украинската делегация се стреми да подпише споразумение за гарантиране на сигурността, което трябва да се превърне в дипломатически формат за прекратяване на войната.

Според него Украйна е готова да фиксира извънблоковия статут и статута на неядрена държава под формата на постоянен неутралитет, без да влиза във военно-политически съюзи. В същото време, според Чалий, няма да има възражения срещу възможността за присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че на преговорите в Истанбул не е бил постигнат значителен пробив по спорните въпроси.

САЩ още не виждат Русия да е истински сериозна за мир в Украйна

САЩ още не виждат Русия да е истински сериозна за мир в Украйна

Москва да изтегли силите си от Украйна, настоява Блинкън