Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски. Това става ясно от съобщение на Службата за връзки на президентската администрация на Турция, цитирана от Анадолската агенция.

Двамата лидери са обсъдили резултатите от проведените във вторник в Истанбул разговори между делегациите на Русия и Украйна.

Президентът Ердоган потвърди предложението си за организиране на среща между лидерите на Русия и Украйна в Турция. Той също отбелязва, че резултатите от преговорите в Истанбул са дали значителен тласък на осъществения процес за прекратяване на войната и установяване на мир в Украйна. Турският президент изтъкна важността след преговорите в Истанбул да бъдат изпратени определени сигнали за намаляване на напрежението.

Зеленски: Украйна е на кръстопът

Зеленски: Украйна е на кръстопът

Ситуацията в Донбас остава напрегната

Пред телевизия ТРТ Хабер турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция все още не е видяла пълното изпълнение на решенията от преговорите в Истанбул, включително изтеглянето на руските сили от някои райони. Той обаче подчерта, че е постигнат значителен напредък.

Турция от самото начало на украинската криза зае балансирана и неутрална позиция, като се стреми да организра преговори между двете страни и организра вече преговори между техните външни министри в Анталия на 9 март, а на 29 март се проведоха двустранни преговори на ниво преговорни делегации в Истанбул.

Преди дни Ердоган заяви че Турция не може да се откаже от отношенията си с Русия поради взаимната зависимост от енергетиката - той каза, че не може да изостави турския народ на студа и да спре турската промишленост, като намали вноса на руски газ.

"Ние купуваме половината от нашия газ от Русия", каза Ердоган. "Ние строим ядрената централа "Аккую" с Русия"

Едновременно Турция изнася вискотехнологични бойни дронове "Байрактар" за Украйна и дори договори съвместното им производство с Киев.

Ердоган призовава Путин да направи "почетен изход" от войната

Ердоган призовава Путин да направи "почетен изход" от войната

Опитва да го убеди да стане архитект на мира