Руският президент Владимир Путин обсъди с постоянните членове на Съвета за сигурност на Руската федерация в четвъртък хода на военните действия в Украйна, както и преговорите между делегациите на Москва и Киев. Това съобщи прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Участниците в срещата обсъдиха хода на текущата специална военна операция, както и преговорите между руската и украинската делегации", каза говорителят на Кремъл. "Беше подчертана и необходимостта от активно противодействие на информационните и други саботажи от украинска страна, както стана в Буча", каза той.

На срещата присъстваха министър-председателят Михаил Мишустин, председателите на двете камари на парламента Валентина Матвиенко и Вячеслав Володин, заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев и секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев, ръководителят на администрацията на Кремъл Антон Вайно, министрите на вътрешните работи Владимир Колокольцев, на външните министри Сергей Лавров, на отбраната Сергей Шойгу, ръководителите на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Службата за външно разузнаване (СВР) Александър Бортников и Сергей Наришкин, както и специалният пратеник на президента за опазване на околната среда, екология и транспорта Сергей Иванов.

По-рано в четвъртък руският външен министър Сергей Лавров каза, че на 6 април Киев представи нов проект на споразумение, в който има отклонение от договореностите, фиксирани на преговорите в Истанбул. Ръководителят на руското външно министерство отбеляза, че тази недоговороспособност на украинските власти свидетелства за тяхната "линия на забавяне и дори подкопаване на преговорите". В същото време Лавров подчерта, че Русия, въпреки провокациите, ще продължи преговорния процес с Украйна, прокарвайки своя проект на споразумение, в което ясно и пълно са изложени всички първоначални, ключови позиции и искания.

На 3 април руското Министерство на отбраната отрече обвиненията на украинските власти за убийства на цивилни граждани в Буча. От ведомството казаха, че руските въоръжени сили напълно са се изтеглили от Буча на 30 март, а "доказателства за престъпления" се появиха едва на четвъртия ден, когато служители на Службата за сигурност на Украйна пристигнаха в града. Министерството на отбраната също така подчерта, че на 31 март кметът на Буча Анатолий Федорук във видеообръщението си потвърди, че в града няма руски военни, без да споменава застреляни по улиците местни жители.

Захарова обвини западните медии за "завъртането на сюжета" с град Буча

Захарова обвини западните медии за "завъртането на сюжета" с град Буча

Тя заяви, че Москва ще отговори "адекватно" за изгонените дипломати

Вчера кметът на Буча Анатолий Федурук заяви, че в града му са убити около 320 цивилни, като част от тях са погребани в масов гроб край църквата.

Припомняме, че още в първите дни на руската инвазия в Украйна руските войски атакуваха градовете северно от Киев, като се опитаха да обградят столицата. В Гостомел бе атакувано летището на самолетостостротелната компания "Антонов" и при боевете там беше унищожен най-големия товарен самолет в света Ан-225 "Мрия" (Мечта-укр.), както и редица други самолети, някои също уникални образци.

След преговорите в Истанбул на 29 март Русия реши да се изтегли от районите на Киев и Чернигов и украинската страна си върна контрола върху тези райони, след което стана известно за откриването на телата на десетки убити цивилни граждани.

Медведев: Буча е поредният украински фейк

Медведев: Буча е поредният украински фейк

Той иска "отворена Евразия - от Лисабон до Владивосток"