Руските военни са напуснали град Буча в Киевска област на 30 март. Това се твърди в изявление на руското министерство на отбраната, цитирано от "Интерфакс".

"Искаме специално да отбележим, че всички руски части Буча на 30 март, ден след кръга от преговорите лице в лице между Русия и Украйна в Турция", заявяват от министерството.

Според руската страна, изходите на град Буча не са блокирани.

"Всички местни жители имаха възможността свободно да напуснат населеното място в северна посока, включително към Република Беларус", твърдят руските военни. За времето, когато това селище е било под контрола на руските въоръжени сили, нито един местен жител не е пострадал от насилствени действия", заявяват от министерството.

Кулеба призовава Международния наказателен съд да събере доказателства в Буча

Кулеба призовава Международния наказателен съд да събере доказателства в Буча

Министерството на външните работи на Украйна вече е изпратило искане за това

Припомняме, че позицията на Украйна е коренно различна. 

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба призова мисията на Международния наказателен съд да дойде в Буча, за да събере доказателства. Изказването му бе по повод убийствата на цивилни в града близо до столицата Киев, върху който украинските сили си върнаха контрола на 31 март.

Кулеба подчерта, че тези доказателства ще бъдат използвани в международни и чуждестранни съдилища, за да бъдат изправени пред съда онези, които са извършили "тези зверства".

Министерството на външните работи на Украйна вече изпрати искане до Международния наказателен съд.

Правозащитната организация Human Rights Watch e документирала няколко случая, при които руски военни сили са извършили нарушения на законите на войната срещу цивилни в окупирани райони на Чернигов, Харков и Киев на Украйна.

Грабежи, разстрел, изнасилване на цивилни - зверствата на руските военни в Украйна

Грабежи, разстрел, изнасилване на цивилни - зверствата на руските военни в Украйна

Human Rights Watch представи шокиращи разкази за военни престъпления

Разполага с данни и за Буча.

На 4 март в Буча, на около 30 километра северозападно от Киев, руските сили  събрали петима мъже и са екзекутирали един от тях. Свидетел разказва на организацията, че войниците принудили петимата мъже да коленичат встрани от пътя, издърпали тениските им през главите и застреляли един от мъжете в тила. "Той падна, а жените (присъстващи на екзекуцията) крещяха", разказва свидетелят.

Всички страни във въоръжения конфликт в Украйна са задължени да спазват международното хуманитарно право и законите за войната, включително Женевската конвенция от 1949 г., Първия допълнителен протокол към нея и общото международно право, подчертават от организацията.

Воюващите въоръжени сили, които имат ефективен контрол върху дадена област, са предмет на международното право за окупация. В сила е и международното право за правата на човека, което е приложимо по всяко време.

Кулеба и Шарл Мишел шокирани от "клането" на цивилни край Киев

Кулеба и Шарл Мишел шокирани от "клането" на цивилни край Киев

Убийствата са били извършени умишлено, твърди украинският външен министър

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обеща да бъдат наложени още санкции срещу Москва заради "жестокостите", извършени край Киев.

Шокиран съм от кадрите на жестокост, извършена от руската армия в Киев, написа той в Туитър с хаштаг "Клането в Буча".

Репортери на "Франс прес" откриха телата на най-малко 20 души в цивилно облекло, лежащи на улица в Буча. Местните власти съобщават, че в града е открит масов гроб на поне 300 цивилни.