Руският външен министър Сергей Лавров каза, че в проекта на споразумение с Русия, представен от Украйна, "има отклонение от разпоредбите, фиксирани на срещата в Истанбул", предадоха РИА Новости и Руската служба на Би Би Си.

Според Лавров Украйна преди това е обещала, че гаранциите за сигурност няма да важат за Крим, но тази клауза липсва в новата версия на споразумението. Освен това Украйна предлага да се обсъдят въпросите за Крим и Донбас на среща на лидерите на двете страни и този план е неприемлив за руската страна, каза руският външен министър.

Той отбеляза, че Истанбулският документ, връчен от Украйна в края на март, изрично посочва, че в контекста на неутралния, неблоков, неядрен статут на Украйна, всякакви военни учения с участието на чуждестранни контингенти се провеждат само със съгласието на всички държави гаранти, включително Русия.

"В получения вчера проект на договор обаче тази недвусмислена разпоредба също е заменена, сега става дума за възможността учения да се провеждат със съгласието на мнозинството държави гаранти, без да се споменава Русия", каза Лавров.

"Договарянето отново показва истинските намерения на Киев, неговата линия на забавяне и дори подкопаване на преговорите чрез отклонение от постигнатите договорености. Режимът в Киев се контролира от Вашингтон и неговите съюзници, които тласкат президента Зеленски да продължи военните действия", каза Лавров.

"Въпреки всички провокации, руската делегация ще продължи преговорния процес, популяризирайки нашия проект на споразумение, в който ясно и пълно са изложени всички наши първоначални, ключови позиции и искания", каза министърът.

Русия заплашва държавите гласуващи срещу нея в Съвета по правата на човека на ООН

Русия заплашва държавите гласуващи срещу нея в Съвета по правата на човека на ООН

Лавров също прави изявление в подобен стил и предупреждава за бъдещето на световния ред

Той добави, че Русия не изключва украинската страна да постави нови условия в преговорите, но според него, такъв сценарий е неприемлив за Москва.

"Със сигурност на следващия етап украинската страна ще поиска изтегляне на войските и ще натрупа нови предпоставки. Този план е разбираем, но е неприемлив", подчерта ръководителят на руското дипломатическо ведомство.

Лавров обърна внимание на факта, че след срещата в Истанбул, в отговор на "кълновете на реализма" в украинската позиция, руските войски деескалираха ситуацията в киевско и черниговско направление "като жест на добра воля и стимул към споразумения". "В отговор - провокацията в Буча, от която Западът веднага се възползва, за да обяви нова порция санкции, както и зверства срещу руски военнопленници от украински неонацисти", заяви руският външен министър.

Преките двустранни преговори между Русия и Украйна се проведоха в Истанбул на 29 март. На тях украинската страна предложи за разглеждане проект на договор, според който Украйна става извънблокова блокова, неядрена държава, като за сметка на това трябва да получи гаранции за сигурността си от страни като САЩ, Великобритания, Германия, Турция и разбира се Русия.

Тогава ръкводителят на руската делегация Владимир Медински представи предложенията на украинската страна относно системата от гаранции за сигурност и уточнини, че те не се отнасят за територията на Крим и Донбас. "За да се приложи статутът на неядрена държава, следва списък на държавите-гаранти, гарантиращи сигурността на Украйна. Гаранциите за сигурност не се прилагат за територията на Крим и Севастопол, т.е. Украйна се отказва от желанието си да върне Крим и Севастопол с военна сила и заявява, че това е възможно само чрез преговори. Разбира се, това по никакъв начин не съответства на нашата позиция, но Украйна е формулирала своя подход.

Медински тогава подчерта, че гаранциите за сигурност "не се отнасят за частта от Украйна, която тя нарича отделни области на Донецка и Луганска област".