Кметът на Буча Анатолий Федорук каза пред Би Би Си, че в града са били убити около 320 цивилни. Освен това, според него, руските военни специално са търсели местни политици.

Федорук каза, че кани руския външен министър Сергей Лавров в Буча, за да "види телата на загинали хора и да погледне в очите на техните семейства, майки, съпрузи, деца, които са останали сираци".

Кметът на Гостомел (друг град в съседство с Киев) Тарас Думенко каза, че в града са изчезнали 400 души.

"В Гостомел не бяха открити много тела, по-нататък в селата на нашата община бяха открити простреляни тела и убити жители. Също така няколко жители на нашата общност бяха открити в Буча. Потвърдихме данни, че хора от Глебовка са се озовали в Гостомел, и след това връзката с тях е била загубена", каза Думенко.

По думите му се знае, че някои от изчезналите са убити, но телата им все още не са открити. Според Думенко руските военни ( в неговия град) "покривали следите си по-внимателно", отколкото в Буча.

Руски войски превзеха летище Гостомел край Киев

Руски войски превзеха летище Гостомел край Киев

Руснаците се движат по три оси

Припомняме, че още в първите дни на руската инвазия в Украйна руските войски атакуваха градовете северно от Киев, като се опитаха да обградят столицата. В Гостомел бе атакувано летището на самолетостостротелната компания "Антонов" и при боевете там беше унищожен най-големия товарен самолет в света Ан-225 "Мрия" (Мечта-укр.), както и редица други самолети, някои също уникални образци. 

След преговорите в Истанбул на 29 март Русия реши да се изтегли от районите на Киев и Чернигов и украинската страна си върна контрола върху тези райони, след което стана известно за откриването на телата на десетки убити цивилни граждани.

Русия отрича категорично нейните военни да са убивали цивилни граждани и определя показаните кадри с убити хора като "поредния украински фейк"