Ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО, Русия ще трябва да балансира ситуацията със свои собствени мерки. За това предупреди в четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред британския Sky News, цитиран от "Ройтерс".

Той обаче уточни, че Русия няма да разглежда подобен ход като екзистенциална заплаха от вида, който може да я накара да обмисли използването на ядрени оръжия.

Припомняме, че НАТО бързо ще приветства Финландия и Швеция в редиците си с отворени обятия, ако решат да кандидатстват, коментира генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в сряда. 

Столтенберг: Финландия и Швеция са добре дошли в НАТО, ако искат да се присъединят

Столтенберг: Финландия и Швеция са добре дошли в НАТО, ако искат да се присъединят

Финландия знае, че "Русия е готова да поеме по-големи рискове"

Проучване миналия месец на финландската телевизионна компания YLE показа, че за първи път повече от 50% от финландците подкрепят присъединяването към западния военен алианс. В съседна Швеция подобно допитване показа, че подкрепящите членството в НАТО са повече от тези против.

Финландският външен министър Пека Хаависто каза, че депутатите на страната трябва този месец да обсъдят бялата книга на правителството за сигурността, включително вариант за присъединяване към НАТО. Той каза, че инвазията на Русия в Украйна е променила общественото мнение.

Финландският президент: Финландия може да реши да се присъедини към НАТО

Финландският президент: Финландия може да реши да се присъедини към НАТО

С оглед на руското нахлуване в Украйна...

Хаависто коментира, че Финландия знае, че "Русия е готова да поеме по-големи рискове, както виждаме в Украйна, по-големи рискове и за собствената си сигурност. Виждаме също, че Русия е в състояние да събере повече от 100 000 души само срещу една страна, дори без да докосва своите резерви".

Той добави, че "прагът е понижен, поне в дебат", относно възможната употреба от Русия на тактическо ядрено или химическо оръжие.

В края на март, министър-председателят на Швеция Магдалена Андершон заяви, че страната може да преразгледа отношението си към членството в НАТО. 

Швеция не се отказва от НАТО

Швеция не се отказва от НАТО

Причината е руската агресия

Преди да започне войната срещу Украйна, президентът Владимир Путин поиска НАТО да спре разширяването си и да изтегли войските си от руските граници. Така че перспективата за присъединяване на Финландия и Швеция е малко вероятно да бъде приветствано в Москва.

В края на февруари, Финландия и Швеция обаче отхвърлиха предупрежденията на съседна Русия, че евентуалното им присъединяване към НАТО ще предизвика "сериозни военно-политически последици" от Москва за двете страни.