Финландия и Швеция отхвърлиха предупрежденията на съседна Русия, че евентуалното им присъединяване към НАТО ще предизвика "сериозни военно-политически последици" от Москва за двете страни, съобщава АП.

В изявление на руското външно министерство в петък се изразява загриженост относно това, което описва като усилия на Съединените щати и някои от техните съюзници да "влачат" Финландия и Швеция в НАТО и предупреждава, че Москва ще бъде принудена да предприеме ответни мерки, ако се присъединят към алианса.

Финландският външен министър Пека Хаависто каза в събота, "чували сме това и преди".

"Не смятаме, че това изисква военна заплаха", каза Хаависто в интервю за финландската обществена телевизия YLE. "Ако Финландия е външна граница на НАТО, това по-скоро означава, че Русия със сигурност ще вземе това предвид в собственото си отбранително планиране. Не виждам нищо ново" в изявлението, направено от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, каза Хаависто.

Финландия има сухопътна граница от 1340 километра с Русия - най-дългата граница, споделяна от всяка държава-членка на Европейския съюз и Русия.

Думите на Хаависто бяха повторени от финландския президент Саули Ниинисто, който каза в петък, че не вижда изявлението като военна заплаха на Москва, а по-скоро какви "контрастъпки" ще предприеме Русия, ако Финландия се присъедини към НАТО.

Ниинисто каза пред финландските медии, че не вижда изявлението на Захарова да се различава от това, което тя и руският външен министър Сергей Лавров казаха преди за възможното членство на Финландия в НАТО. Той отбеляза също, че руският президент Владимир Путин е използвал подобен тон още през 2016 г. по време на посещението си във Финландия.

В Швеция премиерът Магдалена Андерсон се обърна към изявлението на Москва на съвместна пресконференция в петък с военния командващ на Швеция Микаел Байдън. 

"Искам да бъда изключително ясна. Швеция е тази, която сама и независимо взема решения относно нашата политика за сигурност", каза Андерсон.

Изявлението на Русия дойде, когато отношенията на Москва със Запада паднаха до най-ниската точка след Студената война заради инвазията на Русия в Украйна.

"Очевидно е, че ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО, което е преди всичко военна организация, това ще доведе до сериозни военно-политически последици, които ще изискват ответни мерки от страна на Руската федерация", каза Захарова на брифинг в петък.

Въпреки че не са членове, Финландия и Швеция тясно си сътрудничат с НАТО, позволявайки, наред с други неща, на войските на алианса да провеждат учения на тяхна територия. Хелзинки и Стокхолм също засилиха значително двустранното си сътрудничество в областта на отбраната през последните години и осигуриха тясно военно сътрудничество със Съединените щати, Великобритания и съседната страна на НАТО Норвегия.

Захарова заплаши с отговор на приемане на Швеция и Финландия в НАТО

Захарова заплаши с отговор на приемане на Швеция и Финландия в НАТО

Финландският премиер Санна Марин заяви в парламента, че има готовност да кандидатства за членство в НАТО