Финландският президент Саули Ниинисте заяви, че с оглед на руското нахлуване в Украйна, Финландия може да вземе решение за влизане в НАТО, съобщи VoA.

Последният официален анализ на външната политика на страната беше направен само преди година и половина, но предприетата от Кремъл инвазия в Украйна накара ръководството на страната да преразгледа международните връзки и алианси.

У много граждани на Финландия, която през XX век два пъти е воювала с Русия и има с нея обща граница от 1500 километра, и досега се е запазило предпазливото отношение към Москва.

Финландските депутати ще обсъдят влизането в НАТО

Финландските депутати ще обсъдят влизането в НАТО

Руската агресия в Украйна тласна Финландското общество по-близо от когато и да е било до НАТО

Доскоро едва около 20% от финландците смятаха, че страната трябва да се присъедини към НАТО, но през последния месец одобрението за бъдещо членство в Алианса нараства значително.

"След като бъде проведен анализ на рисковете и алтернативите, трябва да се вземе решение", заяви Ниисте пред журналисти.

Той обаче отказа да посочи срокове за вземането а такова решение.

През уикенда президентът на Финландия беше на посещение в САЩ и се срещна с президента Джо Байдън в Белия дом.

На 11 март той ще разговаря по телефона и с президента на Русия Владимир Путин. Той не уточни какви ще са темите на разговора му с руския държавен глава.

Финландия и Швеция отрязаха Русия за предупрежденията да не се присъединяват към НАТО

Финландия и Швеция отрязаха Русия за предупрежденията да не се присъединяват към НАТО

Двете страни няма да се съобразяват с Москва