НАТО бързо ще приветства Финландия и Швеция в редиците си с отворени обятия, ако решат да кандидатстват, коментира генералният секретар на алианс в сряда, войната на Русия срещу Украйна стимулира обществената подкрепа в двете скандинавски страни за членство, съобщава АП.

НАТО може също да предостави гаранции за сигурност на страните, ако някоя потенциална кандидатура за членство разгневи Русия, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Проучване миналия месец на финландската телевизионна компания YLE показа, че за първи път повече от 50% от финландците подкрепят присъединяването към западния военен алианс. В съседна Швеция подобно допитване показа, че подкрепящите членството в НАТО са повече от тези против.

"Ако решат да кандидатстват, очаквам, че всички съюзници ще ги приветстват", каза Столтенберг пред репортери в Брюксел, докато външните министри на НАТО се срещнаха, за да обсъдят войната в Украйна. "Знаем, че те лесно могат да се присъединят към този съюз, ако решат да кандидатстват."

Финландският президент: Финландия може да реши да се присъедини към НАТО

Финландският президент: Финландия може да реши да се присъедини към НАТО

С оглед на руското нахлуване в Украйна...

Преди да започне войната срещу Украйна, президентът Владимир Путин поиска НАТО да спре разширяването си и да изтегли войските си от руските граници. Така че перспективата за присъединяване на Финландия и Швеция е малко вероятно да бъде приветствано в Москва.

За да ги защити, Столтенберг каза, че страните-членки на НАТО може да са готови да предоставят гаранция за сигурност, за да покрият двете неутрални държави от момента, в който те обявят възможна кандидатура за членство, до одобрението на молбите им.

След като станат членове, те ще се възползват от клаузата за колективна отбрана на НАТО, при която всички членове се притичат на помощ на всеки съюзник, който бъде атакуван.

"Сигурен съм, че ще намерим начини да отговорим на опасенията, които могат да имат по отношение на периода между потенциалното заявление и окончателната ратификация", каза Столтенберг. Той отказа да спекулира какво могат да включват тези гаранции за сигурност.

Швеция не се отказва от НАТО

Швеция не се отказва от НАТО

Причината е руската агресия

Финландският външен министър Пека Хаависто каза, че депутатите на страната трябва този месец да обсъдят бялата книга на правителството за сигурността, включително вариант за присъединяване към НАТО. Той каза, че инвазията на Русия в Украйна е променила общественото мнение.

Хаависто коментира, че Финландия знае, че "Русия е готова да поеме по-големи рискове, както виждаме в Украйна, по-големи рискове и за собствената си сигурност. Виждаме също, че Русия е в състояние да събере повече от 100 000 души само срещу една страна, дори без да докосва своите резерви".

Той добави, че "прагът е понижен, поне в дебат", относно възможната употреба от Русия на тактическо ядрено или химическо оръжие.

Той също не желаеше да навлиза в подробности относно каквито и да било гаранции за сигурност, от които Финландия може да има нужда, особено след като дебатът за присъединяването продължава у дома. Но Хаависто каза, че това е нещо, което страната му би искала да обсъди с "ключовите" членове на НАТО и че финландските лидери са били в контакт с президента на САЩ Джо Байдън и държавния секретар Антъни Блинкън.

Столтенберг: Русия се прегрупира за да превземе украински Донбас

Столтенберг: Русия се прегрупира за да превземе украински Донбас

НАТО задълбочава сътрудничеството с азиатско-тихоокеански партньори, тази криза има глобални последици за всички