Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира във вторник на пресконференцията в Брюксел, че алиансът ще продължи да подкрепя Украйна и да изпраща повече оръжия в страната. 

"Съюзниците се ангажират да предоставят допълнителна подкрепа на Украйна, включително на противотанкови оръжия, системи за противовъздушна отбрана и друго оборудване", каза Столтенберг.

"Всички видяхме ужасяващите сцени на убити цивилни в Буча и на други места, контролирани от руските военни до преди няколко дни. Това е непоносима бруталност, на която Европа не е била свидетел от много десетилетия. Убийството на цивилни е военно престъпление. Всички факти трябва да бъдат установени. И всички виновни за тези зверства трябва да бъдат изправени пред съда".

Байдън: Путин трябва да бъде съден за военни престъпления за убийствата в Буча

Байдън: Путин трябва да бъде съден за военни престъпления за убийствата в Буча

Байдън счита Путин за брутален и военнопрестъпник

Русия вероятно ще започне нова офанзива в източния регион на Донбас на Украйна през следващите няколко седмици.

Говорейки ден преди външните министри на НАТО да се съберат в Брюксел, за да обсъдят повече финансова, военна и хуманитарна подкрепа за Украйна, Столтенберг каза, че Русия планира "много концентрирана" офанзива.

"Сега виждаме значително движение на руските войски от Киев, за да се прегрупират, превъоръжат и снабдяват и да преместят фокуса си на изток", каза Столтенберг на пресконференция.

"През следващите седмици очакваме по-нататъшен натиск на Русия в Източна и Южна Украйна, за да се опита да превземе целия Донбас и да създаде сухопътен мост към окупирания Крим", каза той преди срещата на външните министри на НАТО в сряда.

Британското разузнаване: Изтеглилата се руска армия се нуждае от сериозно преоборудване
Обновена

Британското разузнаване: Изтеглилата се руска армия се нуждае от сериозно преоборудване

Американски експерти очакват щурм срещу Славянск

Коментарите на Столтенберг потвърждават изявлението на Москва в края на март, че се пренасочва към "пълното освобождение на Донбас".

Столтенберг добави, че това ще бъде нова, решаваща фаза от инвазията на Русия от 24 февруари, която Кремъл нарича "специална военна операция". "Препозиционирането на руските войски ще отнеме известно време, няколко седмици", каза той.

"В този прозорец е изключително важно съюзниците от НАТО да предоставят подкрепа. Така че това е решаващ етап от войната".

Очаквам също така да направим повече за другите партньори на НАТО, които са уязвими към руските заплахи и намеса. Включително Грузия и Босна и Херцеговина. Като засилим нашата политическа и практическа подкрепа, можем да помогнем на нашите партньори да укрепят своята устойчивост. И предотвратяване на всякаква бъдеща агресия."

Косово и Босна искат членство в НАТО

Косово и Босна искат членство в НАТО

Двете страни изразиха притеснение, че може да последват съдбата на Украйна

На срещата ще присъстват Финландия, Швеция, Грузия и Европейският съюз. "Към нас ще се присъединят и азиатско-тихоокеанските партньори на НАТО. Австралия, Япония, Нова Зеландия и Република Корея. Защото тази криза има глобални последици, което засяга всички нас."

Китай не желае да осъди руската агресия, обясни Столтенберг. Китай "се присъедини към Москва в поставянето под въпрос правото на нациите да избират своя собствен път. Във време, когато авторитарните сили отблъскват основания на правила международен ред, е още по-важно демокрациите да стоят заедно и да защитават нашите ценности".

Столтенберг очаква да се задълбочи сътрудничеството на НАТО с азиатско-тихоокеански партньори. По-тясното сътрудничество ще направи всички ни по-безопасни и по-сигурни.

Съюзниците също ще обсъдят разработване на следващата стратегическа концепция на НАТО за срещата на върха в Мадрид през юни. Алиансът ще се адаптираме към новата реалност в областта на сигурността и ще разгледа последиците от агресивните действия на Русия и бъдещите отношения с Москва.

Трябва да вземе предвид нарастващото влияние и политиката на принуда на Китай на световната сцена, "които представляват системно предизвикателство за нашата сигурност и за нашите демокрации. Следващата ни стратегическа концепция трябва също да вземе предвид изменението на климата, тероризма и нововъзникващите и разрушителни технологии".

Вероятността от сблъсък между великите сили се увеличава

Вероятността от сблъсък между великите сили се увеличава

Генерал Марк Мили: Инвазията на Путин е историческа повратна точка