Изтеглилите се от Северна Украйна за предислоциране на изток руски войски се нуждаят от значително преоборудване и модернизация, преди да влязат отново в бой с украинските въоръжени сили. Това се посочва в ежедневния доклад на британското разузнаване, цитиран от УНИАН.

Според британските военни украинските сили са завзели ключов сектор в Северна Украйна, прекъсвайки веригата за доставки и принуждавайки руските окупатори да се оттеглят от районите близо до Чернигов и северно от Киев.

Вероятно "велите" боеве ще продължат в някои посоки в овладените от руснаците райони, но тази седмица те значително ще отслабнат поради изтеглянето на руските войски.

По-рано Генералният щаб (ГЩ) на въоръжените сили на Украйна информира за прегрупиране на руските войски за настъпление в Източна Украйна. За тази цел противникът изтегля войските от северните части на Украйна и вече е завършил изтегляне на войските на Централния военен окръг от територията на Украйна. заявиха от ГЩ.

Руската армия ще се опита да обгради украинските сили в Донбас. В много населени места вече се водят боеве.

Белият дом смята, че превземането на Донбас е част от новата стратегия на Путин да оправдае "поне някаква победа" за значителни загуби по време на първата фаза на офанзивата.

Зеленски: Русия готви мощни удари срещу Донбас, при Мариупол и Харков

Зеленски: Русия готви мощни удари срещу Донбас, при Мариупол и Харков

Много е важно всички да проявяват сдържаност

Според Американския институт за военни изследвания Русия подготвя офанзива срещу град Славянск в Източна Украйна в опит да се свърже със своите части в Донбас, информира Руската служба на Би Би Си.

"Напредването на руските войски от Изюм към Славянск вероятно ще бъде друг повратен момент във войната в Украйна", казват анализаторите на Института. В същото време превземането на Славянск трябва да се счита за минимална задача.

Ако не успеят да направят това, тогава усилията за превземане на Донецка и Луганска област също вероятно ще бъдат напразни. Освен това вече е ясно, че там практически няма напредък, обобщават от Института.

"Усилията на руската армия да набира резервисти и опитите да хвърли сериозно изтощените части от североизточната част на Украйна в офанзивата на изток е малко вероятно да увеличат шансовете за успех", се казва в доклада на експертите.

САЩ изпращат на Украйна военна помощ за още 300 млн. долара

САЩ изпращат на Украйна военна помощ за още 300 млн. долара

Правителството на Байдън вече е отпуснало помощ зо над 2,3 млрд. долара