Руските войски искат да завладеят Донбас и южната част на Украйна, заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Зеленски заяви, че украинските въоръжени сили са си върнали контрола над райони в Киевска и Черниговска област. "В районите, които са били временно окупирани, има все повече украински национални знамена", каза той, цитиран от АП.

Той добави, че в момента Украйна укрепва отбраната си в източната посока и в Донбас. "Наясно сме, че врагът има резерви за засилване на натиска в източната част на страната. Каква е целта на руските войски? Те искат да завладеят както Донбас, така и южната част на Украйна.

Срещата между Путин и Зеленски все по-реална

Срещата между Путин и Зеленски все по-реална

Не е ясно къде ще се срещнат двамата лидери

"Каква е нашата цел? Да защитим себе си, нашата свобода, нашата земя, нашия народ".

Зеленски похвали "смелостта и издръжливостта" на тези, които защитават украинските градове, но заяви, че страната все още не е получила достатъчно модерни противоракетни системи от западните съюзници.

Зеленски разкритикува и унгарския премиер Виктор Орбан, заявявайки, че той е "на практика единственият в Европа, който открито подкрепя г-н Путин". Зеленски заяви, че е говорил откровено за Орбан, като добави, че не се е опитвал да прикрие смисъла си. "Това се нарича честност, която липсва на г-н Орбан.

Той може би я е загубил някъде в контактите си с Москва", каза президентът на Украйна.

Зеленски строго предупреди колаборационистите

Зеленски строго предупреди колаборационистите

Отговорността за сътрудничеството е неизбежна

Зеленски заяви, че западните съюзници не са предоставили достатъчно съвременни противоракетни системи, нито пък самолети. Той добави: "Всяка руска ракета, която удря нашите градове, и всяка бомба, хвърлена върху нашите хора, върху нашите деца, само добавя черна боя към историята, която ще опише всички, от които е зависело решението."

Зеленски заяви, че е имал "смислен, приятен разговор" с Джонсън, в който са се договорили за нов пакет за отбранителна подкрепа на Украйна. "Съгласни сме и за засилване на санкциите срещу Русия", каза той.

Зеленски похвали "смелостта и издръжливостта" на защитниците на Украйна, включително "героичния Мариупол", и жителите на град Енергодар в южната част на страната, които според него са били обстрелвани от руснаците, след като са протестирали срещу инвазията.

Зеленски: Украйна ще направи НАТО по-силен

Зеленски: Украйна ще направи НАТО по-силен

САЩ подкрепят Киев

"Ще има отговор за всеки ранен, а украинският характер не може да бъде победен от какъвто и да е натиск или насилие", обеща държавният глава на Украйна.