Президентът Джо Байдън призова за съдебен процес за военни престъпления срещу руския президент Владимир Путин и ще иска повече санкции след докладвани зверства в Украйна, съобщават АП и СиЕнБиСи.

"Видяхте какво се случи в Буча", каза Байдън. Той добави, че Путин "е военнопрестъпник".

Коментарите на Байдън пред репортери дойдоха, след като украинският президент Володимир Зеленски посети Буча, един от градовете около Киев, където украинските власти казват, че са открити телата на цивилни. Зеленски нарече руските действия "геноцид" и призова Запада да приложи по-строги санкции срещу Русия.

Байдън обаче не нарече действията геноцид.

И Русия, и Украйна искат Съветът за сигурност да обсъди Буча

И Русия, и Украйна искат Съветът за сигурност да обсъди Буча

Според Москва, става въпрос за чудовищна провокация на украинските радикали

Телата на 410 цивилни са извадени от градовете в района на Киев, които наскоро бяха освободени от руските сили, каза главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова. Журналисти на "Асошиейтед прес" видяха телата на най-малко 21 души на различни места около Буча, северозападно от столицата.

"Трябва да продължим да предоставяме на Украйна оръжията, от които се нуждае, за да продължи битката. И ние трябва да съберем всички подробности, за да може да проведем процес за военни престъпления", каза Байдън.

Байдън определи Путин като "брутален". "Това, което се случва в Буча, е възмутително и всички го виждат", добави Байдън.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, туитира в понеделник, че Европейският съюз ще изпрати следователи в Украйна, за да помогнат на местния главен прокурор да "документира военните престъпления.

Кметът на Буча коментира, че около 300 жители на града са убити по времето, когато бойци от Чечения са контролирали района.

Русия отрече обвиненията, че нейни войски са убивали цивилни в Буча.

Антонио Гутериш иска независимо разследване на убийствата на цивилни в Буча
Обновена

Антонио Гутериш иска независимо разследване на убийствата на цивилни в Буча

Съветът за сигурност ще заседава във вторник