Докато влиянието на Русия нараства в Западните Балкани и бушува война в Украйна, лидерите на Косово и Босна и Херцеговина заявиха, че присъединяването към НАТО ще помогне за запазването на регионалната сигурност, съобщава Ал-Джазира. Двете страни изразиха притеснение, че може да последват съдбата на Украйна.

От 24 февруари, когато президентът Владимир Путин стартира пълномащабна инвазия в Украйна, позовавайки се на противопоставянето на Русия срещу потенциалното членство на Украйна в НАТО като водеща загриженост, тлееха опасения, че кризата може да се разпространи и в Западните Балкани.

Предполагаемите ходове на Русия в Западните Балкани са документирани през годините и включват опити за улесняване на преврати в Черна гора и Северна Македония преди членството им в НАТО съответно през 2017 и 2020 г.

За Босна и Косово, преживели масови убийства, извършени от сръбските сили през 90-те години на миналия век под администрацията на тогавашния сръбски президент Слободан Милошевич, и двете страни си поставиха за стратегическа цел присъединяването към водения от САЩ трансатлантически военен съюз.

Двете страни остават последните държави, които не са част от Алианса в региона, с изключение на Сърбия, която разглежда НАТО като свой "враг".

През 1999 г. НАТО провеde 78-дневна война срещу Сърбия с заявената цел да предотврати геноцида в Косово срещу етнически албанци.

Косово иска помощ от САЩ за членство в НАТО

Косово иска помощ от САЩ за членство в НАТО

Президентът на страната изпрати писмо с молбата си до Джо Байдън

Босна в момента участва в Плана за действие за членство, разглеждан като "последната стъпка преди членството в НАТО", според министъра на отбраната на Босна Сифет Поджич.

Но както и с Киев, Москва протестира срещу кандидатурата на Сараево за НАТО, въпреки разстоянието между тях от 2400 км.

Руското посолство в Сараево предупреди миналата година, че Русия "ще трябва да реагира на този враждебен акт", ако Босна предприеме стъпки към членство.

Руският посланик в Босна Игор Калабухов повтори това послание миналия месец в интервю за босненска телевизия, като използва за пример нахлуването на Москва в Украйна.

За косовския президент Вйоса Османи предупреждението на Калабухов показва, "че Русия има разрушителен интерес в нашия регион".

Те имат особено интерес да атакуват Косово, Босна и Херцеговина и до известна степенЧерна гора", каза Османи пред Ал-Джазира.

Сърбия, разглеждана като руски прокси, може да действа с Москва, докато се чувства "окуражена от това, което се случва на континента Европа в момента", добави тя.

Влиянието, което Русия има в Сърбия, не намалява, а всъщност расте през годините.