Президентът на Косово Вьоса Османи поиска от президента на САЩ Джо Байдън да използва влиянието на Вашингтон в страните членки на НАТО, за да помогне на страната й да се присъедини към военния съюз, съобщава "Ройтерс".

В писмо, изпратено до Байдън на 10 март, Османи посочва, че след нахлуването на Русия в Украйна присъединяването към НАТО е неин основен приоритет за националната сигурност.

Членството на Косово в НАТО стана задължително, подчертава тя.

Изразяваме нашата вяра и очакване, че САЩ ще използват своето лидерство и влияние, за да подкрепят активно и допринасят за напредъка на сложния процес на членство в НАТО за Косово, пише още Османи.

Рамуш Харадинай заплаши Вучич със западни бомбардировки

Рамуш Харадинай заплаши Вучич със западни бомбардировки

Той прави аналогии с войната в Украйна

Вашингтон остава основният поддръжник на Косово, както политически, така и финансово, след като малката балканска страна обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

Изложени сме на постоянните усилия на Русия да подкопае Косово и да дестабилизира целия Западните Балкани, предупреждава Османи.

Сърбия и нейният традиционен съюзник Русия не признават независимостта на Косово, а Москва блокира кандидатурата на страната да стане член на Организацията на обединените нации. Белград смята Косово за част от своята територия, въпреки че няма държавни институции в бившата отцепила се провинция.

Сърбия: Косово в НАТО би било "пряка заплаха"

Сърбия: Косово в НАТО би било "пряка заплаха"

Тръгва ли Белград по стъпките на Москва

Около 50 000 сърби, които живеят в северната част на Косово, граничеща със Сърбия - и които са подкрепени от Белград, отказват да признаят властите на Косово и искат подялба по етнически линии, за да се обединят със Сърбия.

Косово се охранява от войски на НАТО от 1999 г., когато Алиансът прибегна до бомбардировки, за да спре убийствата на етнически албанци от сръбските сили във войната през 1998-99 г.

Страната с 1,8 милиона жители иска да се присъедини към военния съюз, но това е сложно изпълнимо. Четири членки на НАТО - Румъния, Испания, Гърция и Словакия - все още не са признали декларацията за независимост на Косово от 2008 г.

В момента в Косово има 3770 военнослужещи на НАТО, от които 600 са от Съединените щати.

Експремиер на Косово призова за спешно членство в НАТО

Експремиер на Косово призова за спешно членство в НАТО

Не отлагайте, защото ситуацията е по-сериозна, отколкото можете да си представите", написа Харадинай във Facebook