Приемането на Косово в НАТО би представлявало "пряка заплаха с въоръжен конфликт за Сърбия", предупреди сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин пред белградската телевизия "Пинк ТВ", заявявайки, че Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН ще бъде нарушена, както и хартата на самия Северноатлантически алианс.

Миналата седмица парламентът на Косово, след началото на военната операция на Русия в Украйна, прие резолюция, призоваваща правителството в Прищина да започне преговори за членство в НАТО.

"Искате Косово да стане член на НАТО, без да се спазват никакви стандарти, а пътната карта към НАТО е по-сложна, отколкото за Европейския съюз. "Ако пропуснете всичко това, Вие само ги подготвяте (властите в Прищина) да получат възможност да атакуват сърбите, да провокирате държавата Сърбия така, че тя да не може да не отговори", каза Вулин.

Вулин предупреди, че в този случай според член 5 от Устава на НАТО страна-членка на този Алианс трябва да бъде защитена, което означава "Сърбия да бъде бомбардирана отново."

Експремиер на Косово призова за спешно членство в НАТО

Експремиер на Косово призова за спешно членство в НАТО

Не отлагайте, защото ситуацията е по-сериозна, отколкото можете да си представите", написа Харадинай във Facebook

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ако започне ускореното приемане на Косово в международни организации, Сърбия ще изненада с отговора и ефективността си, цитира думите му белградският вестник "Политика".

"Денят, в който бъдат приети в която и да е международна организация, това означава, че те са отменили Вашингтонското споразумение (подписано с посредничеството и активната намеса на бившия американски президент Доналд Тръмп) и в този ден ще разберат имената на няколко държави, които са оттеглили признаването на независимостта на Косово", каза Вучич пред репортери в Ниш.

Той добави, че поради конфликта в Украйна мнозина виждат глобалната ситуация като възможност за решаване на косовския въпрос и че мнозина искат ускорено приемане на Косово в международни организации.