Косовският парламент одобри в четвъртък резолюция, с която се иска правителството да започне преговори за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, съобщи "Ройтерс".

Косово е охранявано от войски на НАТО от 1999 г., когато приключи войната между етнически албанци и сръбските сили, но страната с 1,8 милиона души сега иска да се присъедини към алианса.

"Парламентът на Косово моли правителството да предприеме всички необходими стъпки, в координация с международните партньори, за да внесе искането за членство в НАТО, Европейския съюз, Съвета на Европа и други международни организации", се казва в резолюцията.

Тя беше подкрепена с 94 гласа от 120 гласа. седалище на парламента.

Балканският фронт на Путин: Започва с Босна, Косово, Северна Македония и Черна гора

Балканският фронт на Путин: Започва с Босна, Косово, Северна Македония и Черна гора

Кремъл подклажда националистически конфликти на Балканите и дестабилизира региона

Депутатите от сръбското малцинство бойкотираха сесията.

Премиерът на Косово Албин Курти каза, че кабинетът му ще поиска членство в НАТО, първо като се присъедини към Партньорство за мир - програма на НАТО, насърчаваща двустранното сътрудничество със страни, които не са членки.

Депутатите, които държаха транспаранти с украински знамена с надпис "Ние сме с Украйна", също гласуваха за осъждане на руската инвазия в страната. Косово се присъедини към други държави при въвеждането на санкции срещу Москва.

Четири членове на НАТО обаче - Румъния, Испания, Гърция и Словакия - не признават декларацията за независимост на Косово от 2008 г., което ще усложни кандидатурата му за членство в алианса.

Косово е в процес на изграждане на своята армия, която веднъж задействана ще има 5000 редовни войници и 3000 резервисти.

В сряда правителството призова своите граждани в страната и чужбина да дарят пари за укрепване на силите за сигурност.

В Косово: Ние сме първата линия на агресивна руска кампания на Балканите

В Косово: Ние сме първата линия на агресивна руска кампания на Балканите

Енвер Ходжай: Удар по Косово, но и по западните ни партньори, в никакъв случай изолиран случай, това не е краят

Основната роля на 3770 войници на НАТО в страната е да поддържат мира на север, където около 50 000 местни сърби, подкрепени от Белград, отказват да признаят властите на Косово и призовават за обединение със Сърбия.

Сърбия и нейният традиционен съюзник Русия не признават независимостта на Косово, а Белград все още твърди, че бившата провинция все оше е част от нея.