Приятелството между нашите две страни стана още по-важно, откакто Путин предприе варварската си атака срещу Украйна, която доведе до война на нашия континент. Знам, че Великобритания и Германия споделят чувството на ужас и отвращение от бруталността, включително бомбардиране на бежанци, бягащи от домовете си тази сутрин.

Това заяви британският премиер Борис Джонсън по време на пресконференцията си в Лондон с германския канцлер Олаф Шолц. 

Той осъди атаката на гарата в Източна Украйна, при която загинаха най-малко 39 души, а десетки други бяха ранени.

Германия и Обединеното кралство споделят убеждението, че Путин трябва да се провали в Украйна.

Ракети удариха жп гара в Украйна, използвана за евакуация
Обновена

Ракети удариха жп гара в Украйна, използвана за евакуация

Повече от 30 души са убити и над 100 са ранени

Ето защо ние работим заедно с държавите от Г-7, за да засилим санкциите си към всеки стълб на руската икономика,  като отрежем средствата за нейната военна машина.

Обединеното кралство и ЕС обявиха нови санкции тази седмица, а точно днес ние във Великобритания наложихме нови замразявания на активи и забрани за пътуване.

Ще се споразумеем и за важността да се отбием от зависимостта от руския газ и петрол и да гарантираме, че енергийната ни сигурност не може да бъде застрашена от измамна държава.

Това не е лесно за всеки от нас и аз приветствам сеизмичните решения, взети от правителството на Олаф Шолц, за да отдалечи Германия от руската енергетика. Днес се споразумяхме да увеличим максимално потенциала на Северно море и да си сътрудничим в областта на енергийната сигурност и възобновяемите енергийни източници, където Германия и Обединеното кралство са водещи в новите технологии.

ЕС обяви пети кръг санкции срещу Русия

ЕС обяви пети кръг санкции срещу Русия

Те включват ембарго върху вноса на въглища, а допълнителните санкции са за внос на петрол.

Не можем да трансформираме съответните си енергийни системи за една нощ, но също така знаем, че войната на Путин няма да приключи за една нощ.

Великобритания и Германия се присъединиха към десетки съюзници, за да доставят на Украйна отбранителни оръжия. Миналата седмица Обединеното кралство свика донорска конференция, на която бяха събрани оръжия и оборудване за Украйна на стойност над 1,5 милиарда британски лири - или 2,5 милиона единици военни комплекти.

Днес мога да обявя, че Обединеното кралство ще изпрати още 100 милиона британски лири във висококачествено военно оборудване на въоръжените сили на Украйна.

Но Олаф Шолц и аз сме съгласни, че нашите две държави и нашите съюзници трябва да отидат по-далеч и да окажат повече помощ на Украйна. Европа, която познавахме само преди шест седмици, вече не съществува: инвазията на Путин удря самите основи на сигурността на нашия континент.

Но амбицията му да ни раздели очевидно се провали; напротив, той успя да обедини Европа и целия трансатлантически алианс в подкрепа на Украйна и в силна солидарност един с друг.

Ще проведем съвместно заседание на кабинета между нашите две правителства през следващата година, нашите министри на отбраната ще се срещнат преди срещата на върха на НАТО през юни, каза още Джонсън.