Ръководителят на хуманитарните служби на ООН Мартин Грифитс призна, че не е оптимист за спирането боевете в Украйна след разговорите на високо ниво в Москва и Киев, които показаха колко далеч са двете страни, съобщи АП.

Заместник-генералният секретар Мартин Грифитс даде мрачната оценка в интервю за Асошиейтед прес в украинската столица, след като приключи разговорите с премиера Денис Шмигал и други висши служители, както и с руския външен министър Сергей Лавров в Москва по-рано през седмицата.

"Мисля, че няма да е лесно, защото двете страни, както знам сега... имат много малко доверие една на друга, каза той. Не съм оптимист", добави той по-късно.

Общото събрание на ООН отстрани Русия от Съвета по правата на човека

Общото събрание на ООН отстрани Русия от Съвета по правата на човека

Русия става първият постоянен член на Съвета за сигурност на ООН с отнето членство в който и да е орган на ООН

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изпрати Грифитс в руската и украинската столицу, за да проучи възможността за установяване на прекратяване на огъня, което би позволило отчаяно необходима помощ за Украйна и потенциално да положи основата за преговори, насочени към прекратяване на войната.

Грифитс предположи, че успешният финал на преговорите е още далече.

"Очевидно, всички искаме това да се случи. Но както знаете - вие сте тук - това няма да се случи веднага", каза той.

Русия започна атаката си срещу Украйна преди малко повече от шест седмици, на 24 февруари. Боевете разселиха милиони хора в страната и накараха повече от 4 милиона украинци да потърсят подслон в чужбина.

Службата на ООН по правата на човека е регистрирала повече от 1400 цивилни, убити в сраженията, въпреки че действителният брой на смъртните случаи със сигурност е по-висок.

Представители на двете страни са провели редица срещи чрез видеовръзка и лично, но тези дискусии не са сложили край на бойните действия.

Освен пълно прекратяване на огъня, Грифитс каза, че търси начини да изгради доверие и от двете страни и да се съсредоточи върху по-малки цели, като установяване на местно прекратяване на огъня в части от страната и създаване на хуманитарни коридори, които позволяват на цивилните да избягат от сраженията.

"Тази война няма да спре утре, каза той. Там, където сме малко по-близо, е да разберем и двете страни... какво би засегнало местното прекратяване на огъня. Има много части на Украйна, където можем да постигнем утрешното местно прекратяване на огъня, което е дефинирано по география и време.

Помощните доставки започнаха да постъпват в някои по-трудно достъпни части на страната, отбеляза той.

САЩ искат разследване за убити руски военни в Украйна

САЩ искат разследване за убити руски военни в Украйна

След като се появиха видеа с екзекуции

Руските войски се изтеглиха от части на Украйна, особено около Киев, преди това, което мнозина смятат, че е засилен натиск в източната част на страната.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба поднови молбата на страната си за повече оръжия от страните от НАТО в четвъртък, като посочи зверствата, които излязоха наяве в град Буча и други райони, от които руските войски са се изтеглили през последните дни.

Кулеба призовава Международния наказателен съд да събере доказателства в Буча

Кулеба призовава Международния наказателен съд да събере доказателства в Буча

Министерството на външните работи на Украйна вече е изпратило искане за това

Групите за помощ се борят да осигурят доставки на нуждаещите се.