Общото събрание на Организацията на обединените нации гласува за отстраняване на Русия от водещия орган за правата на човека на организацията на фона на твърдения, че нейни войници са убивали цивилни, докато се оттеглят от регион около украинската столица, съобщават "Ройтерс" и "Ал Джазира".

Инициираната от САЩ резолюция получи 93 гласа "за" в четвъртък, докато 24 държави гласуваха "против", а 58 други се въздържаха.

В кратката резолюция се изразява "сериозна загриженост относно продължаващата криза с правата на човека и хуманитарната криза в Украйна, особено относно докладите за нарушения и злоупотреби с правата на човека и нарушения на международното хуманитарно право от Руската федерация, включително груби и систематични нарушения и злоупотреби с правата на човека".

Отстраняването на Русия от Съвета по правата на човека на ООН постигна необходимото мнозинство от две трети от членовете на Общото събрание на ООН, които гласуваха "да" или "не", като въздържалите се не се отчитат при изчислението.

С този ход Москва става първият постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, чието членство някога е било отнето от който и да е орган на ООН.

"Всичко, което трябва да направите, е да натиснете бутона "за" и да спасите Съвета по правата на човека и много животи по света и в Украйна", каза украинският посланик в ООН Сергей Кислиця пред Общото събрание по време на специална сесия за Украйна преди гласуването.

"От друга страна, натискането на "не" означава натискане на спусък и означава червена точка на екрана - червена като кръвта на загубените невинни животи."

Русия призова неуточнен брой държави да гласуват "против", като каза, че въздържането или негласуването ще се счита за неприятелски акт и ще засегне двустранните отношения.

В своя т. нар. "нон-пейпър", получен от "Асошиейтед прес", Русия каза, че опитът да бъде изключена от Съвета по правата на човека е политически акт на страни, които искат да запазят своето господстващо положение и контрол над света.

Русия: Отстраняването ни от СПЧ може да има разрушителни последици за ООН

Русия: Отстраняването ни от СПЧ може да има разрушителни последици за ООН

Гласуването се очаква по-късно днес

Тези нации искат да продължат "политиката на неоколониализма на правата на човека" в международните отношения, се казва в него, добавяйки, че приоритет на Русия е да насърчава и защитава правата на човека, включително многостранно в Съвета по правата на човека.

Това бе повторено и от Генадий Кузмин, заместник-посланик на Русия в ООН, който каза на сесията на Общото събрание на ООН преди гласуването в четвъртък, че резолюцията "няма нищо общо със ситуацията с правата на човека на място".

"Това, което виждаме, е опит на САЩ да запазят доминиращата си позиция и тотален контрол, да продължат опита си за колониализъм в областта на човешките права", каза Кузмин.

Посланикът на САЩ Линда Томас-Гринфийлд отправи призива Русия да бъде лишена от мястото й в 47-членния Съвет по правата на човека по-рано тази седмица, след видео и снимки от град Буча, осеян с трупове на цивилни.

"Ние вярваме, че членовете на руските сили са извършили военни престъпления в Украйна и вярваме, че Русия трябва да носи отговорност", каза Томас-Грийнфийлд в понеделник.

"Не можем да позволим на държава-членка, която подкопава всеки принцип, който държим, да продължи да заседава в Съвета на ООН по правата на човека."

Изображенията, които се появяват от района на Киев след изтеглянето на Русия, предизвикаха глобално отвращение и призиви за по-строги санкции.

В ЕП настояват за пълно ембарго на руски нефт, въглища, ядрено гориво и газ

В ЕП настояват за пълно ембарго на руски нефт, въглища, ядрено гориво и газ

Призовава се за изключване на Русия от Г-20, СПЧ на ООН, Интерпол, Световната търговска организация, ЮНЕСКО и други

Москва отрече, нейните войски да са отговорни за смъртта на цивилни. Посланикът на Русия в Женева Генадий Гатилов коментира, че "Вашингтон използва украинската криза за своя собствена изгода в опит или да изключи, или да отстрани Русия от международните организации".

Най-малко 57 държави са се подписали като съавтори на водената от САЩ резолюция.

Някои страни, включително Сенегал и Куба, в четвъртък са се обявили против резолюцията "на основание, че тя изключва Русия преди разследване" за злоупотреби с права в Украйна.

Русия е постоянен член с право на вето в Съвета за сигурност на ООН, заедно с Обединеното кралство, Китай, Франция и САЩ. Всички в момента имат места в Съвета по правата на човека, към който САЩ се присъединиха отново тази година.

На нито един постоянен член на Съвета за сигурност никога не е отнемано членство от нито един орган на ООН преди гласуването в четвъртък.

Единствената страна, на която правата за членство са отнети в Съвета по правата на човека, бе Либия през 2011 г., когато бе свален Муамар Кадафи.

Г-7 разширява санкциите срещу физически и юридически лица на Кремъл

Г-7 разширява санкциите срещу физически и юридически лица на Кремъл

Очевидните екзекуции и доклади за сексуално насилие "показват истинското лице на бруталната война на Русия"