Страните от Групата на седемте (Г-7) ще разширят санкциите срещу физически и юридически лица, които подкрепят политиката на Кремъл, според изявление на висшите дипломати на Г-7, публикувано в четвъртък, съобщават БиБиСи и ТАСС.

Държавите от Г-7 "ще продължат и ще издигнат нашата кампания срещу елитите и членовете на техните семейства, които подкрепят Путин" за войната му в Украйна. "В съответствие с нашите правни рамки, ние ще наложим санкции на допълнителни физически и юридически лица".

Страните от Г-7 "засилват нашето колективно прилагане и на съществуващите мерки, включително чрез укрепване на нашите национални правоприлагащи органи и работа с нашите партньори за предотвратяване на "пропадане на санкциите" чрез избягване и заобикаляне".

Изображения на измъчвани тела, очевидни екзекуции и доклади за сексуално насилие "показват истинското лице на бруталната война на Русия" срещу Украйна, каза Г-7.

Кметове: 320 цивилни са убити в Буча, 400 са изчезнали в Гостомел

Кметове: 320 цивилни са убити в Буча, 400 са изчезнали в Гостомел

Според тях в Гостомел "руските военни са покривали следите си по-внимателно "

Външните министри на всяка от страните от Г-7 публикуваха съвместно изявление след среща с украинския си колега Дмитро Кулеба. Групата каза, че кланета в град Буча и други украински райони, които са били под руска окупация, са тежки нарушения на международното право.

Г-7 предупреди Русия срещу всякакви "по-нататъшни груби злоупотреби" със закона, като призова президента Владимир Путин да позволи на хуманитарни работници в зоните на конфликт, за да доставят помощ и безопасно да евакуират цивилни.

Групата добави, че е готова да даде на въоръжените сили на Украйна повече пари и военно оборудване, за да се защитават.

Г-7 е организация на седемте най-големи т. нар. развити икономики в света, които доминират в световната търговия и международната финансова система. Те са Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и САЩ.

Русия се присъедини през 1998 г., създавайки Г-8, но бе изключена през 2014 г. след превземането на Крим. Русия отрича силите й да са извършвали зверства в Буча.

В ЕП настояват за пълно ембарго на руски нефт, въглища, ядрено гориво и газ

В ЕП настояват за пълно ембарго на руски нефт, въглища, ядрено гориво и газ

Призовава се за изключване на Русия от Г-20, СПЧ на ООН, Интерпол, Световната търговска организация, ЮНЕСКО и други