Евентуалното отстраняване на Русия от участие в Съвета по правата на човека (СПЧ) може да има разрушителни последици за ООН като цяло, каза в сряда Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Руската федерация в световната организация, цитиран от ТАСС.

Общото събрание на ООН в рамките на специалната сесия за Украйна на 7 април ще гласува проекторезолюция на САЩ и други западни страни за спиране на участието на Русия в Съвета по правата на човека. "Това е знакова стъпка на Съединените щати и техните съюзници, която рискува да има разрушителни последици за системата на ООН . Тази ситуация разкрива по-обща картина: западните страни искат да подкопаят институциите на ООН под прикритието на наказване на Русия ", написа той в своя Telegram-канал.

"По този начин те (западните страни) рискуват да унищожат основата на сегашната многостранна система, която се появи след Втората световна война и която предпазва света от Трета световна война", добави той.

Руският дипломат отбеляза и "крайния цинизъм" на предстоящия вот, предвид факта, че САЩ се оттеглиха от СПЧ през 2018 г. и се върнаха там само три години по-късно. "Не трябва да забравяме, че само преди няколко години Съединените щати пренебрегнаха СПЧ, оттеглиха се от него и последователно омаловажиха ролята му, така че САЩ не могат да се считат за борец за каузата на СПЧ", подчерта Полянски.

САЩ предупреди Индия да не се сближава с Русия

САЩ предупреди Индия да не се сближава с Русия

Цената и последствията за тях от преминаването към по-ясно стратегическо съгласуване с Русия ще бъдат значителни и дългосрочни

СПЧ на ООН се състои от 47 членове, които се избират от целия състав на държавите от световната организация за три години. Една държава може да бъде избирана в СПЧ за не повече от два последователни мандата. Решението за прекратяване на членството на Русия ще се прилага само за настоящата ротация, тоест до изтичането на настоящия мандат на Руската федерация в Съвета през 2023 г.

Припомняме, че по време на изказването на украинския президент Володимир Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН в режим на видеоконференция той поиска Русия да бъде изключена от този Съвет, който се явява върховен орган на ООН. Там Русия, заедно със САЩ, Франция, Великобритания и Китай, е постоянен член с право на вето. Това е установено още с формирането на ООН и в последствие САЩ заявиха, че не виждат възможност това да бъде направено, но за сметка на това ще се опитат да организират изключването на Русия от СПЧ. За да стане това, подобна резолюция трябва да бъде подкрепена от 2/3 от държавите.

Зеленски: Санкциите няма да спрат новата кървава офанзива на Путин в Донбас

Зеленски: Санкциите няма да спрат новата кървава офанзива на Путин в Донбас

Трябва да се ограничи потока от долари към Русия