Украинският президент Володимир Зеленски нарече случилото се в Буча геноцид и смята, че следите на най-тежките престъпления все още не са открити, пише БиБиСи.

Зеленски направи изявление през Съвета за сигурност на ООН, включвайки се онлайн.

След речта на украинския президент на срещата беше показан видеоклип с кадри на загиналите в Буча и други малки градове край Киев, откъдето са се изтеглили руските войски след седмици окупация.

Трудно е да се намери военно престъпление, което окупаторите да не са извършили там. Руските военни са издирвали и умишлено убивали всички, които служеха на нашата държава.

Застрелвали са жените пред вратите на къщите и всеки, който просто е бил жив. Те избиват цели семейства - възрастни и деца. И са се опитали да изгорят телата им.

Зеленски заяви, че народът на Украйна почита паметта на загиналите цивилни всеки ден. "Които са били убити с изстрел в тила или в окото, след като са измъчвани. Които са били застреляни просто на улицата. Които са били хвърляни в кладенци, за да умрат там в страдание. Убити са в апартаменти, в къщи, с гранати. Смазани от танкове - просто в цивилни коли - насред пътя. За забавление. Чиито крайници са били отрязани и чиито гърла са били прерязани. Които са били изнасилвани и убивани пред очите на собствените им деца. Езиците им бяха изтръгнати, защото са чули неща, които не е трябвало да чуват.

New York Times сравнява сателитни снимки от Буча

New York Times сравнява сателитни снимки от Буча

Какво и кога се е случило на улица "Яблонска"

Украинският президент попита с какво случващото се е по-различно от това, което прави "Ислямска държава" - терористична организация, забранена в Русия и много други страни по света. "Освен че го прави един постоянен член на Съвета за сигурност на ООН", каза Зеленски.

Той обвини Русия, че унищожава граници, умишлено подстрекава към войни и национална омраза. Зеленски бе категоричен: "Москва подкрепя националната омраза чрез своята система за пропаганда и политическа корупция".

Според Зеленски ООН не е успяла да изпълни основната си функция.

"Къде е сигурността, която Съветът за сигурност трябва да гарантира? Тя не съществува, въпреки че Съветът за сигурност съществува, сякаш нищо не се е случило. И така, къде е мирът, за който е създадена Организацията на обединените нации? Очевидно е, че ключовата институция на мира, която трябва да гарантира, че всеки агресор ще бъде принуден да сключи мир, просто не може да работи ефективно."

Именно тук Зеленски заявява, че тепърва предстои светът да види какво Русия е направила в другите градове, защото не е само Буча.

"Географията може да е различна, но бруталността е същата. Престъпленията са едни и същи."

Според Зеленски Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран. "Или трябва да отстраните Русия като агресор и източник на войната от блокирането на решенията относно собствената ѝ агресия и собствената ѝ война и след това да направите всичко, което може да установи мир, или да покажете как можете да се преформатирате и да работите за мир. Или, ако сегашният формат няма алтернатива и просто няма изход, следва само саморазпадане", казва Зеленски.

Русия в ООН: Само аматьори могат да вярват за Буча

Русия в ООН: Само аматьори могат да вярват за Буча

Небензя обяснява, че се разпространяват лъжи за действията на руските военни