Украинският президент Владимир Зеленски предупреди в петък, че светът трябва да възприема това сериозно и да се подготви за възможността Русия да използва ядрено оръжие в атаката си срещу Украйна, съобщава The Hill.

"Не само аз - мисля, че целият свят, всички държави трябва да се притесняват, защото може да не е истинска информация, но може да е истина", каза Зеленски пред Джейк Тапър от CNN, когато го попита дали се притеснява руският президент Владимир Путин може да използва тактическо ядрено оръжие срещу Украйна.

Русия в ООН: Не бихме използвали ядрено оръжие в Украйна

Русия в ООН: Не бихме използвали ядрено оръжие в Украйна

Такова може да се използва, ако е застрашено съществуването на Русия

Зеленски каза също, че Москва може лесно да използва ядрено или химическо оръжие, тъй като Путин не го интересува живота на украинските граждани.

"Те биха могли да го направят, за тях животът на хората не означава нищо", каза Зеленски. "Трябва да мислим, но да не се страхуваме, да сме готови. Но това не е въпрос... само за Украйна, но и за целия свят, така мисля".

Посланието на Зеленски е рязка промяна от коментарите, които той направи миналия месец, когато каза, че заплахата на Путин да използва ядрена сила, ако Западът се намеси във войната, е "блъф".

Русия: Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна

Русия: Само луди хора без морал допускат, че ще нападнем Украйна

Мария Захарова разкритикува изявленията на САЩ и Великобритания

По това време Путин разпореди ядрените му сили да бъдат приведени в повишена готовност, след като Зеленски многократно призова НАТО да наложи зона, забранена за полети над Украйна.

Новите коментари на Зеленски също следват тези, направени от директора на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък за вероятността Русия да използва ядрени оръжия, тъй като става все по-отчаяна в своето нахлуване.

Сега светът наблюдава и чака, докато силите на Кремъл - които се оттеглиха от голяма част от Северна Украйна, след като не успяха да превземат столицата Киев - се прегрупират за подновена офанзива в региона на Донбас на изток.

По руска държавна телевизия обясняват, че водели Трета световна война

По руска държавна телевизия обясняват, че водели Трета световна война

Затова се забавяла толкова така наречената "специална операция" на Путин