Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс предупреди за опасността Русия да използва тактически или малки ядрени оръжия, ако президентът Владимир Путин се "отчая" от невъзможността да постигне изход, който да представи като победа във войната срещу Украйна, коментира Руската служба на Би Би Си.

Шефът на американското външно разузнаване обаче подчерта, че няма данни за разполагане на войски или движение на оръжия, които да показват подобни планове. "ЦРУ следи внимателно всички признаци на това," каза той, докато говори пред студенти в Джорджия.

В същото време Бърнс предупреди, че администрацията на американския президент Джо Байдън приема сериозно заплахата от използване на ядрени оръжия от Русия, "предвид възможното отчаяние на президента Путин и руското ръководство заради военните неуспехи, пред които са изправени" по време на нахлуването в Украйна.

Т. нар. "тактическо" ядрено оръжие е по-малко разрушително и е предназначено за използване на бойното поле. Русия разполага с голям арсенал от такива оръжия, уточнява Би Би Си.

Дмитрий Песков пред CNN: Путин не е постигнал целите си и не е да няма ядрен бутон

Дмитрий Песков пред CNN: Путин не е постигнал целите си и не е да няма ядрен бутон

Отказа да отрече, че Москва не мисли за използване на ядрено оръжие

Бърнс също нарече действията на руските войски в Буча и други части на Украйна "ужасяващи престъпления" и предупреди, че следващата фаза на войната ще бъде "кървава".

"Последната глава от войната на Путин все още не е написана, тъй като той (Путин) си проправя път в Украйна", каза Бърнс в подготвени публични изказвания по случай първата му година на поста. "Не се съмнявам в жестоката болка и щетите, които Путин може да продължи да нанася на Украйна, или в грубата бруталност, с която се прилага руската сила."

Медведев за санкциите при насочени ядрени бойни глави

Медведев за санкциите при насочени ядрени бойни глави

Яростта на Запада сега била по-силна отколкото по време на Карибската криза

Директорът на ЦРУ също осъди действията на Китай, като нарече президентът му Си Дзинпин "мълчалив партньор в агресията на Путин".

Бърнс е служил като посланик на САЩ в Русия в периода 2005-2008 г.; говори руски, френски и арабски. Той се е срещал с руското ръководство повече от всички други висши членове на администрацията на Байдън.

За последно Бърнс беше в Москва през ноември 2021 г. за да предупреди Путин от името на Байдън, че американското разузнаване е наясно с плановете за инвазия в Украйна, в момент, когато немалко наблюдатели смятаха, че това е немислимо, въпреки предупрежденията на международната разузнавателна общност.

ЦРУ: САЩ не приемат лекомислено руски заплахи с ядрени оръжия

ЦРУ: САЩ не приемат лекомислено руски заплахи с ядрени оръжия

Но засега не виждат много доказателства, засилващи тази загриженост

Източник на Би Би Си каза, че някои руски служители са научили от ръководителя на американското външно разузнаване, че страната им може да атакува Украйна.

Бърнс каза в четвъртък, че срещата през ноември му е направила дълбоко впечатление.

"Докато тогава не изглеждаше, че вече е взел окончателно решение да нахлуе в Украйна, Путин явно се е наклонил към това, очевидно притеснен, че шансовете му да повлияе на (политическата) ориентация на Украйна намаляват", каза Бърнс.

Бърнс смята, че Путин е очаквал бърза капитулация на украинската армия и победа на руските сили с минимални загуби - и не е предвидил строгите санкции от Европа, а също така е вярвал, че валутните резерви ще защитят руската икономика от санкции.

Всички тези изчисления се оказаха несъстоятелни, подчерта Бърнс; седем седмици след началото на войната волята на украинския народ остава непоколебима, а Русия търпи колосални материални и репутационни загуби.

Бърнс каза още, че разкривайки секретна информация за плановете на Русия, американското разузнаване е осуетило опитите на Путин да прикрие истината за агресията срещу Украйна.

Припомняме, че още през есента на миналата година разузнавателната общност във Великобритания и САЩ предупредиха, че Русия струпва войски край украинската граница и има голяма вероятност да подготвя мащабно нахлуване в Украйна, но руското ръководство твърдеше, че това са планирани учения. Украинските власти поне официално омаловажаваха също тази опасност. 

Русия в ООН: Не бихме използвали ядрено оръжие в Украйна

Русия в ООН: Не бихме използвали ядрено оръжие в Украйна

Такова може да се използва, ако е застрашено съществуването на Русия