Русия все още не е постигнала нито една от целите си в Украйна. Това призна говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков в интервю за CNN. Песков отказа и да отговори отрицателно на въпрос може ли Москва да прибегне до използване на ядрено оръжие.

В интервю няколко пъти Дмитрий Песков отказа да изключи, че Русия би използвала ядрено оръжиe срещу това, което Москва смята за "екзистенциална заплаха". На въпроса при какви условия Путин би използвал руския ядрен потенциал, Песков отговори: "Ако това е екзистенциална заплаха за нашата страна, тогава може да бъде обмислено."

Путин и преди е намеквал, че ще използва ядрени оръжия срещу държави, които според него представляват заплаха за Русия.

CNN припомня думите на руския президент в изявлението му, с което призна независимостта на ДНР и ЛНР през февруари: "Който и да се опитва да застане на пътя ни или още повече да създава заплахи за нашата страна и нашия народ, той трябва да знае, че Русия ще отговори незабавно и последствията ще бъдат такива, каквито не сте виждали в цялата си история."

След това, когато Путин нареди поставяне в готовност на ядрените сили на Русия пред представители на руската отбрана, той аргументира решението си с "агресивни коментари на официални лица от водещи страни от НАТО".

На въпроса какво смята, че е постигнал Путин в Украйна досега, Песков отговори: "Ами, първо, все още не е. Той все още не е постигнал нищо."

Дмитрий Песков уверява обаче, че т.нар. от Русия "специална военна операция" се провежда стриктно в съответствие с плановете и целите.

Путин цитира Светото писание, говорейки за войната в Украйна

Путин цитира Светото писание, говорейки за войната в Украйна

Така той обяснява действията си

Песков също така повтори тезите на Русия и президентът Владимир Путин, че целите са елиминиране на военния потенциал на Украйна и националистическите батальони, гарантиране на статут на неутралност на Украйна, признаване на анексията на Крим и установяване на Лугенск и Донецк като независими държави.

И през CNN Дмитрий Песков заяви, че в Украйна Русия атакува само военни цели.