Инсинуациите за предполагаемо възможно използване на ядрено оръжие от Русия в хода на операцията в Украйна нямат ни най-малка рационална основа, критериите за използване на такова оръжие нямат нищо общо със сценария, който се развива в Украйна. Това заяви в понеделник Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН, по време на сесия на Комисията по разоръжаването на ООН, цитиран от ТАСС.

Според Полянски подобни "инсинуации" се разпространяват от западните страни, "за да се предизвика анти-руската истерия и са предназначени за публика, която не е запозната с основите на руската политика за сигурност и отбрана, която има чисто отбранителен характер."

"Противно на измислените днес сценарии, използването на ядрен потенциал от Русия е възможно само в отговор на използването на ядрени и други видове оръжия за масово унищожение (ОМУ) срещу нея и (или) нейните съюзници, или в случай на агресия срещу страната ни с използването на конвенционалните оръжия, когато самото съществуване на държавата е застрашено," - подчерта дипломатът: "Тези критерии по никакъв начин не могат да бъдат приложени към сценария, който сега се развива в Украйна."

"САЩ трябва да извадят ядрените си оръжия от Европа и да премахнат инфраструктурата, която да способства тяхното използване," каза Полянски.

Кремъл осъжда полските коментари за ядрени оръжия

Кремъл осъжда полските коментари за ядрени оръжия

Песков: Подобен ход ще доведе до ескалация на напрежението на континента

На 29 март говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Русия би използвала ядрени оръжия само когато е застрашено съществуването на страната - а не в резултат на продължаващата война в Украйна," цитиран от CNN.

"Какъвто и да е резултат от операцията (в Украйна), разбира се, не може да бъде причина за използване на ядрено оръжие", каза Песков. "Имаме концепция за сигурност, която много ясно гласи, че само когато има заплаха за съществуването на държавата, в нашата страна, можем да използваме и реално ще използваме ядрени оръжия, за да премахнем заплахата за съществуването на нашата страна."

Дмитрий Песков пред CNN: Путин не е постигнал целите си и не е да няма ядрен бутон

Дмитрий Песков пред CNN: Путин не е постигнал целите си и не е да няма ядрен бутон

Отказа да отрече, че Москва не мисли за използване на ядрено оръжие