Само луди хора, лишени от морал, могат да допуснат, че Русия има намерение да нападне Украйна. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пред телевизионния канал Rete4, съобщава TeleTrader.

Критиките й бяха насочени към изявления на Белия дом и "Даунинг стрийт".

Тя подчерта, че Москва е обвинявана единствено за преместването на войски през собствената си територия и обвини Съединените щати, че измислят сценарии около Украйна, за да накарат Германия да се откаже от газопровода "Северен поток 2", който пренася руски газ към Западна Европа.

Зеленски обяви, че Русия ще нападне Украйна на 16 февруари

Зеленски обяви, че Русия ще нападне Украйна на 16 февруари

Президентът зове за "Ден на единството"

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Въпреки всички спекулации, вчера руският външен министър Сергей Лавров поиска от руския президент Владимир Путин още време за дипломация, тъй като според него има шанс за разрешаване на кризата в Украйна по дипломатически път. Държавният глава се съгласи.

Гражданите на Украйна, от баби до деца, се готвят да защитят страната от руска инвазия

Гражданите на Украйна, от баби до деца, се готвят да защитят страната от руска инвазия

Напрежението продължава да расте

Впоследствие обаче стана ясно, че руските наемници, свързани с московски шпиони, увеличaват присъствието си в Украйна през последните седмици.

Вчера британският премиер Борис Джонсън определи ситуацията като "много, много опасна" и призова президента на Русия Владимир Путин да отстъпи от "ръба на пропастта".

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски обяви 16 февруари за Ден на единството и предупреди, че именно на този ден може да започне руска инвазия в страната му.