Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че сряда - 16 февруари, ще бъде Ден на единството, съобщава "Ройтерс".

Според него именно на този ден може да започне руска инвазия в страната му.

Изявлението на украинския лидер, отправено към народа и публикувано във Фейсбук, идва на фона на засиленото напрежение между Киев и Москва. В петък администрацията на американския президент Джо Байдън предупреди, че нападение срещу Украйна може би е неизбежно.

В социалната мрежа Зеленски съобщи, че указът за обявяване на Ден на единството вече е подписан.

Казаха ни, че 16 февруари ще бъде денят на нападението, написа той.

Украински официални лица поясняват, че Зеленски не е говорил буквално за нападение в сряда, въпреки че този ден се разпространява в медиите като възможен за начало на руска кампания срещу Украйна.

До момента Зеленски и правителството на Украйна неколкократно критикуваха Съединените щати, че преувеличават опасността от предстоящо руско нахлуване в страната.

"Асошиейтед прес", позовавайки се на разузнавателна информация, получена от САЩ, съобщи, че Русия очаква сряда като избрана дата за атака.

Вчера обаче прессекретарят на Пентагона Джон Кърби уточни, че "все още не вярваме, че е взето някакво окончателно решение".

Лукашенко: Западът иска конфликт в Украйна, но не със свое участие

Лукашенко: Западът иска конфликт в Украйна, но не със свое участие

"По-добре им е да се бият с чужди животи - нека украинците, руснаците, беларусите да измрат"

Запитан за изявлението на Зеленски и споменаването на 16 февруари, Кърби отново подчерта, че от известно време САЩ твърдят, че военните действия могат да настъпят във всеки един ден.

Той отказа да посочи конкретна дата, тъй като според него това не би било уместно.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Въпреки всички спекулации, вчера руският външен министър Сергей Лавров поиска от руския президент Владимир Путин още време за дипломация, тъй като според него има шанс за разрешаване на кризата в Украйна по дипломатически път. Държавният глава се съгласи.

Впоследствие обаче стана ясно, че руските наемници, свързани с московски шпиони, увеличaват присъствието си в Украйна през последните седмици.

Гражданите на Украйна, от баби до деца, се готвят да защитят страната от руска инвазия

Гражданите на Украйна, от баби до деца, се готвят да защитят страната от руска инвазия

Напрежението продължава да расте