Руският външен министър Сергей Лавров предложи на президента Владимир Путин Москва да се продължи по дипломатическия път в усилията си да постигне гаранции за сигурност от страна на Запада на фона на растящото напрежение около Украйна, съобщава "Ройтерс".

Той заяви на руския държавен глава, че Съединените щати са представили конкретни предложения за намаляване на военните рискове, но отговорите, дадени от Европейския съюз и НАТО, не са били задоволителни.

Путин се съгласи с предложението на Лавров, който посочи, че Русия е изготвила 10 страници отговор на САЩ и съюзниците им относно предложенията.

На въпрос от страна на Путин дали има шанс за постигане на споразумение за справяне с опасенията за сигурността на Русия, или тя просто е въвлечена в мъчителни преговори, Лавров отговори: "Вече неведнъж сме предупреждавали, че няма да допуснем безкрайни преговори по въпроси, които изискват решение днес, но като външен министър трябва да кажа, че винаги има шансове".

Лавров настоя САЩ и партньори да прекратят пропагандата

Лавров настоя САЩ и партньори да прекратят пропагандата

Кампанията само подтиквала Киев към пагубни действия

Според него възможностите на дипломацията далеч не са изчерпани. На този етап бих предложил да продължим и да ги надградим, посъветва той президента.

Срещата вероятно е сигнал за по-малка вероятност от предстоящи руски военни действия след многократни предупреждения от САЩ, че Русия може да атакува Украйна по всяко време.

Вашингтон поиска Москва да изтегли струпаните близо до границата с Украйна около 130 000 войници. Досега обаче Русия отхвърля тези призиви и настоява САЩ и техните съюзници да дадат широки гаранции за сигурност, включително забрана за по-нататъшно разширяване на НАТО.

Путин: САЩ плетат сценарий, за да ни въвлекат във война с Украйна

Путин: САЩ плетат сценарий, за да ни въвлекат във война с Украйна

Вашингтон не бил загрижен за сигурността на Украйна, а за овладяването на Русия

Въпреки че САЩ изключиха подобна възможност, те предложиха преговори за ракетни ограничения и мерки за изграждане на доверие, стъпки, които Лавров определи като "конструктивни".

Лавров заяви и че е получил неудовлетворителни отговори на писмото, изпратено до десетки членове на ЕС и НАТО относно "неделимата сигурност" - препратка към оплакването на Русия, че Украйна и западните страни укрепват сигурността си за сметка на Русия и че това е в нарушение на международните споразумения.

"Получих незадоволителни отговори, никой от колегите ми министри не отговори на прякото ми съобщение. Затова ще продължим да търсим конкретна реакция от всяка страна", подчерта дипломатът.

Русия не вижда позитивна реакция от САЩ за неразширяването на НАТО

Русия не вижда позитивна реакция от САЩ за неразширяването на НАТО

Сергей Лавров не е удовлетворен от отговора на Вашингтон