Външният министър на Русия Сергей Лавров е заявил, че пропагандната кампания на САЩ и техни съюзници за предстояща руска агресия спрямо Украйна преследва провокативни цели.

Думите на Лавров се цитират от руските държавни медии и са изречени в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. Руските медии изрично заявяват, че разговорът е проведен по инициатива на американската администрация.

"Министър Лавров е подчертал, че пропагандната кампания, която се провежда от САЩ и техните съюзници, поощрява Киев да саботира Минските споразумения и да извършва пагубни действия за силови решения в Донбас", цитира Новости думите на Лавров, изречени в телефонния разговор с Антъни Блинкън.

Руският дипломат отново е заявил също, че САЩ и НАТО игнорират всички руски предложения за гаранции за сигурността на Руската федерация, включително по ключови такива като поемането на ангажимент за неразширяването на Алианса към руските граници и отказ от развръщане на бойни системи и въоръжение в близост до руските граници. В разговора е поставен акцент върху тези централни въпроси в отговора на Руската федерация на разменените между САЩ и НАТО от една страна и РФ от друга документи, които ще бъдат доведени до знанието на колеги и приятели.

Телефонна дипломация: Блинкън говори с Путин и Тръс

Телефонна дипломация: Блинкън говори с Путин и Тръс

Днес с Путин говорят и Байдън и Макрон