Украинските деца и баби се подготвят за потенциална руска инвазия, като се тренират как да боравят с оръжие, показват тревожни снимки, съобщават БиБиСи, ЕнБиСи и "Индипендънт".

Напрежението продължава да расте, тъй като Русия натрупа десетки хиляди войници по границата с Украйна въпреки дипломатическите усилия за предотвратяване на потенциално смъртоносен конфликт.

Украинците изглежда се подготвят за най-лошото, независимо от тяхната възраст или военен опит.

Една 79-годишна прабаба дори участва в цивилна бойна подготовка в Мариупол, Източна Украйна. Валентина Константиновска е обучена как да използва АК-47 от националната гвардия на страната. "Ще защитавам дома си, града си, децата си. Ще направя това, защото мисля, че съм готов за това. Не искам да загубя страната си, моя град."

Но Константиновска признава: "Преминах това обучение, но вероятно няма да бъда валиден войник, защото тялото ми вече не ми служи толкова добре. И оръжието е твърде тежко за мен".

Членове на отряд на специалните сили на Украйна обучават жителите да сглобяват и разглобяват, да зареждат боеприпаси и да се прицелват.

Украйна даде срок на Русия за спешна среща

Украйна даде срок на Русия за спешна среща

До 48 часа

Някои родители дори водят децата си на обучение в Донецка област на Украйна.

Елена Пиддубна, местна жителка, каза: "Защо дойдохме със сина ми? Искаме да сме наясно с всичко и искам той да знае какво да прави."

На друго учение в Киев Мариана Жагло, 52-годишен маркетолог, каза, че е готова да направи всичко необходимо, за да защити страната си. Майката на три деца се въоръжава със Зброяр З-15, каска и камуфлажна екипировка.

Обучението се случва в момент, когато западните лидери се опитват да успокоят ескалиращото напрежение в Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц е днес в Киев за срещи с украинския президент Владимир Зеленски.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън предупреди, че инвазия в Украйна може да започне съвсем скоро, тъй като според него регионът навлиза в "много, много опасна, трудна ситуация".

Руският външен министър Сергей Лавров каза в понеделник, че дипломатическите пътища все още са отворени, а Кремъл заяви, че опасенията им ще бъдат значително облекчени, ако Украйна се откаже от намерението си да се присъедини към алианса за сигурност на НАТО.

Британският външен министър Лиз Тръс, която председателстваше заседание на правителствената комисия за извънредни ситуации Кобра, призова британците да напуснат Украйна по търговски пътища, докато все още могат, поради риска от "неизбежна руска инвазия".

Русия обвини Обединеното кралство и САЩ в пропагандна кампания и настоя, че е готова да продължи преговорите.

Премиерът Борис Джонсън прекъсна планираното посещение в Северна Англия, за да ръководи среща на Кобрата във вторник.

По време на посещение в корабостроителницата Rosyth в Шотландия, той каза: "Това е много, много опасна, трудна ситуация, ние сме на ръба на пропаст, но все още има време президентът Путин да се оттегли."

Той призова за повече диалог и призова Русия да избегне "катастрофална" инвазия. Доклади, базирани на оценки на американското разузнаване, предполагат, че инвазията може да започне още в сряда.

Руски наемници увеличават присъствието си в Украйна

Руски наемници увеличават присъствието си в Украйна

Опасения, че Москва може да опита претекст за инвазия и да използва наемници за целенасочени убийства