Президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Великобритания Борис Джонсън смятат ,че все още има възможност за дипломатическо решение по кризата около Украйна, съобщи AFP с позоваване на "Даунинг стрийт" 10. Същевременно те са категорични, че страните от евроатлантическото пространство трябва да запазят единството си в отпора срещу руската агресия и да намалят енергийната си зависимост от Москва.

Двамата лидери обсъдиха кризата в телефонен разговор.

Над половината европейци искат да защитят Украйна

Над половината европейци искат да защитят Украйна

Подкрепят приемането й в ЕС или НАТО…

"Те смятат, че остава "решаващ прозорец" за дипломатически действия и за Русия - да оттегли заплахите по отношение на Украйна", коментира заявил представител на британското правителство.

Байдън и Джонсън са подчертали, че всяко настъпление в Украйна ще доведе до продължителна криза за Русия с дългосрочни последици, както за нея, така и за света. Според тях дипломатическите преговори с руската страна остават първостепенна задача - те са приветствали преговорите, които се са състояха между Москва и страните от НАТО.

"Лидерите на двете страни са единодушни, че западните съюзници трябва да запазят единството си пред лицето на руските заплахи, включително за въвеждането на значителен пакет от санкции при ескалация на руската агресия", подчертават от кабинета на британския премиер.

НАТО няма да направи компромис с разширяването си и с разполагането на войски в Източна Европа

НАТО няма да направи компромис с разширяването си и с разполагането на войски в Източна Европа

Това обяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг

Двамата държавници са потвърдили необходимостта от това, европейските страни да намалят зависимостта си от руския газ. Те са на мнение, че тази стъпка повече от всяка друга ще нанесе удар по стратегическите интереси на Русия.

От Белия дом заявиха, че Байдън и Джонсън са "анализирали дипломатическите усилия и усилията за възпиране на Русия в отговор на продължаващото струпване на руски сили по границите на Украйна. Двамата за пореден път са потвърдили подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

В понеделник Джонсън определи ситуацията като "много, много опасна" и призова президента на Русия Владимир Путин да отстъпи от "ръба на пропастта".

Борис Джонсън отказва пазарлъци за членството на Украйна в НАТО

Борис Джонсън отказва пазарлъци за членството на Украйна в НАТО

"Ние сме на ръба на пропаст, но все още има време Путин да отстъпи"