НАТО няма да направи компромис с разширяването на алианса и разполагането на войски на изток. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред Полското радио.

"Сега се намираме в критичен момент за европейската сигурност и трябва да разговаряме с Русия, за да ѝ предадем единодушната позиция на всички съюзници, че няма да правим никакви компромиси, ако става дума за принципа. Всяка страна има право да избира собствени пътища и решения иска ли тя да принадлежи към военния съюз, какъвто е НАТО, или не", коментира Столтенберг.

Руските военни: НАТО игнорира инициативите на Русия за деескалация

Руските военни: НАТО игнорира инициативите на Русия за деескалация

Това създавало предпоставки за възникване на инциденти и конфликти

В сряда в Брюксел се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО. На срещата заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко "честно, откровено, без заобикалки" предупреди, че по-нататъшното влошаване на ситуацията в отношенията между Русия и Запада може да доведе до най-непредвидимите и тежки последици за европейската сигурност.

Кремъл настоява за прекратяване на военното сътрудничество на западния военен алианс с постсъветските страни, отказ да създава бази на тяхна територия, ограничаване на разполагането на ударни оръжия близо до руската граница, премахване на американските ядрени оръжия от Европа и гарантиране на неразширяването на НАТО на изток.

Столтенберг, по искане на Русия, обяви желанието на Северноатлантическия алианс да възстанови мисията в Москва, както и руското дипломатическо присъствие в централата в Брюксел. Въпреки това той се обяви против изискването Украйна да не се присъедини към алианса.

Русия обяви фундаментални разногласия след преговорите с НАТО

Русия обяви фундаментални разногласия след преговорите с НАТО

Имало реален риск от нова война в Европа