Британският премиер Борис Джонсън предупреди, че кризата в Украйна е в най-опасния си момент, съобщава "Ройтерс".

На пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел Джонсън заяви, че е важно да се оправят следващите няколко дни, тъй като разузнавателните данни за движението на руските войски по украинската граница остават мрачни.

"Честно казано, не мисля, че все още е взето решение (от Москва). Но това не означава, че е невъзможно нещо абсолютно катастрофално да се случи много скоро. А данните от нашето разузнаване, страхувам се да го кажа, остават мрачни", изтъкна британският премиер.

Борис Джонсън ще брани Киев с изтребители и бойни кораби в Югоизточна Европа

Борис Джонсън ще брани Киев с изтребители и бойни кораби в Югоизточна Европа

Засилване на присъствието на НАТО

Това е може би най-опасният момент през следващите няколко дни в най-голямата криза в сигурността, пред която е изправена Европа от десетилетия, и ние трябва да се справим, посочи той.

Според Джонсън ситуацията изисква обединяване на санкции, военна решимост и дипломация.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Пентагонът разтревожен: Русия продължава да трупа войски по границата с Украйна

Москва увеличава потенциала си за действие