Бившият руски олигарх Михаил Ходорковски окачестви "специалната военна операция" на Руската федерация като идиотска цел.

Путин обяви, че счита тази операция за своя победа, но за Ходорковски, това е негова грешка. Той обясни, че руският президент е искал да смени властта в Киев, но това не му се е отдало и точно затова сега търпи поражения. Не знаем колко много допълнителни сили ще използва той, за да достигне своите идиотски цели, коментира Ходорковскии в интервю за ВВС.

Според олигарха в изгнание, Путин не е готов да стигне докрай. "Ако претърпи загуба в Донбас, ще бъде принуден да се оттегли." По неговото мнение не е много вероятно Русия да използва ядрени оръжия в Украйна, но същевременно силите на руската армия са доста надценени.

"Много правилен и важен сигнал за всички, участващи в този конфликт" - така определя Ходорковски действията на Запада по предоставяне на въоръжение и обучение на украинските сили.

Какво би станало, ако Русия използва тактически ядрени оръжия в Украйна

Какво би станало, ако Русия използва тактически ядрени оръжия в Украйна

Това е примерна симулация

Фатална грешка на западния свят. Така окачествява пък той зависимостта на Европа от руските енергоносители. "Мисля, че преди няколко години, може би около 10, Западът направи фатална грешка, уповавайки се на руските енергоносители, на руския нефт и газ. Путин още преди 10 години бе наясно накъде води тази история. Именно в този момент бе важно да бъдат направени крачки, за да бъде обезпечена енергийната безопасност."

"Путин не счита НАТО за сериозна организация. И реално много малко руснаци сериозно се боят от НАТО. НАТО за руските граждани е обяснение за това, да се боят да излязат на улицата, да протестират против този режим, за това, да не се чувстват като боклуци, когато бомбардират съседни страни", добавя той.

В интервюто си за ВВС Ходорковски дава и своето решение за ситуацията в Кремъл - следвало да се върви към парламентарна, а не президентска република.