При невъзможността да се постигне победа по друг начин, руското ръководство от време на време рисува сценарий с използване на ядрено оръжие. Според УНИАН, хипотетично, те вероятно ще се опитат да използват не стратегически, а тактически ядрени оръжия за това.

Като се има предвид силата и възможностите на руската армия, най-ефективното средство за доставяне на ядрен заряд са балистичните ракети "Искандер" с обсег на изстрелване до 500 км. Това е достатъчно, за да се атакува всяка точка на Украйна от територията на Руската федерация, окупирания Крим или Беларус.

Симулация на ядрена експлозия, предизвикана от "Искандер"

Мощността на декларираната в Руската федерация бойна глава "Искандер" е до 50 килотона. За да получите представа колко мощно е това оръжие, агенцията предлага симулация от професора от Технологичния институт "Стивънс" Алекс Велерщайн.

Според симулацията, когато 50-килотонов ядрен заряд се взриви в центъра на голям град с около 400 хиляди души население ще се появи огнено кълбо с радиус 380 метра. Всичко в него просто се изпарява. На разстояние 800 метра от експлозията смъртността е близка до 100%, а всички къщи ще бъдат "изравнени със земята" от ударната вълна. Тя ще започне постепенно да "затихва" някъде на разстояние 1,7 км от епицентъра, оставяйки след себе си само "скелетите" на здрави монолитни сгради. В тази зона започва мащабен пожар, който ще бушува неудържимо, защото няма да има кой да го гаси.

На това разстояние радиационното облъчване ще бъде толкова силно, че оцелелите от експлозията ще умрат от лъчева болест най-много за един месец. А самата ударна вълна ще достигне покрайнините на града, като избие всички прозорци, отломките от които ще ранят десетки хиляди хора.

Също така, не забравяйте за топлинното излъчване от експлозията. Всички, които се озоват в "пряката видимост" на детонацията на ядрен заряд на разстояние до 3 км, ще получат изгаряния от трета степен, завършващи с инвалидност. На разстояние 5 км - първа степен, които в мирно време и професионална медицинска помощ не представляват заплаха, но не и в условията на град, разрушен за миг са много сериозен проблем.

На този етап общият брой на загиналите от самата експлозия ще бъде около 56 хиляди души, други 81,5 хиляди ще бъдат ранени, повечето от които ще загинат по-късно.

Радиоактивно поражение

Но това не е краят на разрушителния ефект на ядрена експлозия. Над руините на града виси 9,5-километрова "ядрена гъба" и протича сложен физически процес на образуване на така наречената радиоактивна следа - зона на радиоактивно замърсяване от движението на ядрения облак.

Поради факта, че експлозията е наземна, огромно количество радиоактивен материал ще се издигне в атмосферата. Ще се носи от вятъра и ще падне на земята с валежи - така нареченият "радиоактивен дъжд".

Постепенно се образува 120-километрова удължена зона. "език", където започва да "излъчва" на ниво от 1 R/h, което е десетки хиляди пъти по-високо от нормата.

Броят на смъртните случаи в зоната на радиоактивно замърсяване е извън границите на симулацията. Както и броя на смъртните случаи през следващите седмици, месеци и години от излагане на получената доза радиация. Хиляди квадратни километри територия ще станат опасни за живеене, цял регион ще стане негоден за земеделие, стотици хиляди, ако не и милиони хора бавно ще загинат от болестите, причинени от радиация.

Всичко това е виртуална модулация на хипотетична ситуация, в която "нечовек" с ядрено оръжие решава да използва една от най-малките си ядрени бойни глави срещу обикновен град. Само 50 килотона, докато мощността на бойната глава на "Топол" е 16 пъти по-голяма - 800 килотона.

Припомняме, че украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че светът трябва да възприема това сериозно и да се подготви за възможността Русия да използва ядрено оръжие в атаката си срещу Украйна. Русия своевремемно заяви, че не планира да използва ядрени оръжия в Украйна.

ЦРУ: САЩ не приемат лекомислено руски заплахи с ядрени оръжия

ЦРУ: САЩ не приемат лекомислено руски заплахи с ядрени оръжия

Но засега не виждат много доказателства, засилващи тази загриженост